"Ik wil beelden maken die nog niet gezien zijn, en volstrekt mijn eigen stempel drukken als graficus en illustrator."


zondag 22 november 2020

Boekenuurtje [5] : De reis van een papieren bootje

Tijdens de boekenbeurs in Antwerpen, afgelopen jaar, viel mijn oog op volgend 'prachtig' prentenboek: 'Zwerveling' van 'debutant' Peter van den Ende. Een woordenloos zwart-wit prentenboek met een grote vertelkracht. De tekenaar heeft er ruim drie jaar voor nodig gehad, maar het eindresultaat is er dan ook naar. Hij haalde zijn inspiratie voor dit project bij de oude gravures uit een boek van ontdekkingsreiziger Jules Verne, dat hij op school leerde kennen. Jaren later tikte hij het op de kop in boekhandel de Slegte

Het verhaal begint met een beeld van een reusachtig schip waarop enkele mensen een papieren bootje vouwen (op mensengrootte), en dit vervolgens de wijde wereld in sturen. Maar... de gevaren en geheimen van de oceaan zijn eindeloos! Onderweg komt het bootje dan ook heel wat (bizarre) situaties tegen. Het concept doet mij een beetje denken aan 'Het tinnen soldaatje', maar dit is van een heel andere orde.

Van oorsprong is Peter van den Ende geen illustrator, maar een bioloog die op de Kaaimaneilanden heeft gewoond en gewerkt. De prenten zijn zéér zorgvuldig en minutieus uitgewerkt. Door middel van een pennetje en zwarte Oost-Indische inkt worden allerlei soorten ultrafijne lijntjes, (uitgespaarde) bolletjes en rondjes gezet om structuur, diepte en ruimtelijkheid aan te brengen in de tekeningen. Dit is zeer duidelijk merkbaar bij de talloze, repetitieve golfjes van de oceaan. Dikke lijnen worden tegenover fijne lijnen gezet om maximale diepte in het beeld te krijgen. Het doet mij een beetje denken aan Bridget Riley of M. S. Escher, vanwege het herhalende patroon. 

Sommige beelden zijn realistisch weergegeven terwijl andere eerder dromerig en surrealistisch uitgewerkt zijn, bevolkt door allerlei monsters en demonen. Er komen ook stinkende fabrieken in voor. De vuile rook staat symbool voor de luchtvervuiling. In die zin vormt het boek een aanklacht tegen de milieuproblematiek

Vooral de manier waarop de tekenaar met perspectief speelt, geeft deze prenten enorm veel diepte en maakt het bladeren altijd een verrassende ervaring. Soms wordt het bootje groot afgebeeld, dan weer piepklein tegenover een reuzegroot ijsblok, om de nietigheid van het bestaan uit te drukken. In elk geval lijkt het bootje altijd ondergeschikt ten opzichte van de omgeving, die constant de hoofdrol opeist. Soms ligt de horizonlijn (heel) hoog, dan weer laag. Soms is er héél veel te zien, op andere pagina's een wijds panorama met een minuscuul bootje.

De pagina's van het mangrovebos (*zie de laatste afbeelding) zijn zeer fraai. Er is ook een pagina bevolkt door kwallen, een aardig staaltje van 'lijnenwerk'. Ik ben ook een fan van de 'nachtelijke' pagina's, en vooral die van het noorderlicht (*zie afbeelding hieronder). Uit een interview blijkt dat de auteur veel 's nachts ging duiken, dus vandaar die indrukwekkend gedetailleerde, rijkelijke onderwatertekeningen vol koraalriffen die verbeelden 'hoe de wereld er zou moeten uitzien'. Helaas steekt de vervuiling meer en meer de kop op...

In elk opzicht een intrigerend boek, dat bovendien kindvriendelijk is. Misschien geen slecht idee voor onder de kerstboom? Prachtig debuut!

frontcover

noorderlicht

waar is het bootje?





diep in het mangrovebos...

woensdag 11 november 2020

Op reis met heldin Amber

De hoofdrol spelen in een boek, wie droomt daar nu niet van? Speciaal voor mijn metekind haar vijfde verjaardag deed ik een boek cadeau, máár niet zomaar een boek want ik heb het volledig zelf ontworpen. Naast een gepersonaliseerd gouden armbandje en een unieke schildpadrugzak (*zie zijbalk voor meer informatie) kan zij nu dus ook een eigen(zinnig) boek op haar naam zetten. Er bestaat trouwens al een 'fantastisch' boek waarin zij de hoofdrol vertolkt en waarvan de titel bovendien haar naam draagt: 'Amber en S'. Als ze wat ouder wordt, zal de betekenis voor haar pas duidelijk worden.

Voor dit project heb ik letterlijk 'alles' zelf gedaan: het verhaal, illustraties, lay-out én binden en afwerken van het boek. Voor de illustraties heb ik gebruik gemaakt van de etstechniek, een héél omslachtig procedé. Ik heb namelijk een opleiding Grafiekkunst achter de rug aan de Stedelijke Academie voor Schone Kunsten Turnhout. Eén van de onderdelen was etsen (*etsen is een oppervlaktebehandeling waarbij een oppervlak van een voorwerp met een – meestal vloeibaar – middel behandeld wordt. Hierbij treedt een chemische reactie op waarbij het oppervlak gedeeltelijk oplost. In het geval van een metaal en een zuur gaat het om een redoxreactie.). 

Voor mijn eindproject besloot ik aldus een prentenboek te maken. Ik werkte hiervoor op koperen plaatjes van telkens 10 cm x 15 cm. Elk koperen plaatje stelt één spread uit het boek voor. Vervolgens drukte ik al deze plaatjes enkele keren af, zowel in zwart-wit als in kleur, zoals u hieronder kan zien. De mooiste drukken scande ik in hoge resolutie, en in Photoshop vergrootte ik de beelden tot A3-formaat (= één spread). Hier en daar wijzigde ik iets aan het beeld of speelde met de compositie. Ik deed de lay-out in het opmaakprogramma InDesign, en tot slot maakte ik eerst en vooral een proefdummie. Op basis hiervan maakte ik een officieel ingebonden exemplaar op ware grootte (= A4- formaat, gesloten). 

Het verhaal gaat over een meisje, Amber, die op de kermis in een vreemd avontuur verzeild geraakt. Ze moet op zoek gaan naar 'iets of iemand bijzonder', maar gelukkig krijgt ze hulp onderweg. Er zit ook een moraal in het verhaal. Het is, en dit is zéér atypisch voor een prentenboek, voornamelijk een zwart-witte wereld met af en toe een streepje kleur. Vanuit pedagogisch standpunt gezien vond ik het interessant om een opdracht mee in te sluiten. Dit geeft kinderen (= niveau beginnend basisonderwijs) de kans om een extra dimensie toe te voegen aan het boek. Bovendien leent de dialoogvorm zich er toe om tijdens een tweede voorleessesie het verhaal na te spelen en uit te beelden in de ruimte.

De algemene opzet, álle etsen en prenten van het boek zijn voorgesteld op de (interne en externe) eindjury. Deze reageerde zéér enthousiast op mijn project. Ik kreeg onder meer de opmerking over een bepaalde prent:"Ik zie dit zeker in een kinderkamer hangen." Dat vond ik een mooi compliment. Het voordeel van etsen (en grafiek in het algemeen) is het feit dat je er eindeloos veel afdrukken mee kan maken.

Nu nog een boek verzinnen voor zusje Elise, maar dat zal er sowieso héél anders uitzien en in elk geval veel kleurrijker. ;) 

Bij deze: geïnteresseerde uitgevers zijn altijd welkom aan mijn adres!

*Specificaties:

'Waar is Kleur', 32 pagina's (= 4 katernen), A4-formaat (gesloten), papier: 160 gram Bio Top, ingekast boek op linten, 2020, onuitgegeven

'Waar is Kleur?', enkele originele etsen (formaat boek op ware grootte)

'Waar is Kleur?', cover en backcover, linnen rug met papieren kaft (ingekast boek op linten, zelf gebonden en gelijmd)

'Waar is Kleur?', colofon en titelpagina, 'opgedragen' aan mijn metekind Amber

'Waar is Kleur?', pagina uit het boek (drieluik), techniek oorspronkelijk beeld: lijnets

'Waar is Kleur?', pagina uit het boek (drieluik), techniek oorspronkelijk beeld: lijnets

'Waar is Kleur?', pagina uit het boek, techniek oorspronkelijk beeld: fotopolymeer

'Waar is Kleur?', pagina uit het boek, techniek oorspronkelijk beeld: lijnets

'Waar is Kleur?'

'Waar is Kleur?', zoekopdrachtje

'Waar is Kleur?', doe-opdrachtje (bijlage)

'Waar is Kleur?', doe-opdrachtje: 'Maak je eigen stempel'

'Waar is Kleur?', pagina uit het boek, techniek oorspronkelijk beeld: lijnets

'Waar is Kleur?', detail uit het boek

'Waar is Kleur?', detail uit het boek

'Waar is Kleur?', detail uit het boek

'Waar is Kleur?'

'Waar is Kleur?', presentatie boek met poster

'Waar is Kleur?', detail rug met kapitaalbandje

'Waar is Kleur?', dummie, pagina's uit het boek

'Waar is Kleur?', dummie, pagina uit het boek, techniek oorspronkelijk beeld: lijnets

'Waar is Kleur?', origineel koperen etsplaatje (afmetingen: 10 cm x 15 cm)

'Waar is Kleur?', originele afdruk etsplaatje: 'ballon' (afmetingen beeld: 10 cm x 15 cm)

'Waar is Kleur?', spread zonder tekst

'Waar is Kleur?', spread zonder tekst

Fotopresentatie tekenschool Vorselaar: doorheen de jaren

Met de kinderen van onze tekenschool in Vorselaar hebben we (reeds) mooie dingen gemaakt. Een terugblik op enkele mooie, onvergetelijke jaren...


maandag 9 november 2020

Boekenuurtje [4] : Warme krachtsoepen versus coole superijsjes (deel 1)

Sedert enkele jaren ben ik meer en meer bezig met thema's als gezond én lekker eten. Sinds kort heb ik mij een stappenteller aangeschaft, zo'n handig klein dingetje dat ik overal meeneem tijdens mijn wandeltochten. Dit toestel meet ook het aantal verbruikte calorieën. Voorheen wist ik niet eens wát een calorie betekent. Voor mijn lijn moet ik het toch niet laten, want ik eet alles wat mijn hartje begeert zonder een grammetje aan te komen. 

Tot mijn 33ste levensjaar kookte ik amper, wegens géén interesse. De korte coronabreak in het voorjaar bood volop gelegenheid om dit kennelijk 'sluimerende talent' tot uiting te laten komen. De kop was eraf. Ik maakte wel al milkshakes, mocktails en smoothies bij de vleet, maar ondertussen zijn daar (maaltijd)soepen bijgekomen, en weldra ook ijsjes. 'Soep' maken blijkt tegenwoordig zooooo passé. Stel je voor, je hebt tegenwoordig restaurants waar soep niet eens op de kaart vermeld staat! Zó jammer en zó ondergewaardeerd, want een goede soep is een echte voedingsbom dito volwaardige maaltijd. Soep is sowieso goed voor de lijn, en heeft daarnaast nog ongelooflijk veel andere voordelen voor onze gezondheid. 

Inmiddels heb ik mijn eerste-keren-soepenperiode voor een groot stuk achter mij liggen, en ze waren stuk voor stuk een schot in de roos. Nooit gedacht dat ik hier ooit interesse of enig talent voor zou hebben. Het is altijd leuk om een bestaand recept eens te mixen met een ander gelijkaardig recept, of restjes uit de koelkast te gebruiken om de soep nét iets anders te maken. Tsja, ik ben een echte 'soepmadame'. Soep zit bovendien boordevol vitaminen, mineralen en antioxidanten. Misschien zou ik toch eens moeten overwegen om mijn eigen milkshakebar of soepbar te openen? Er zou zeker vraag naar zijn. 

Net zoals met mijn kunstwerken, ben ik in het bereiden van mijn soepen ook altijd een tikkeltje anders. De soep moet mijn signatuur dragen. Vandaar past het boek 'Hemelse soepen' van Nicole Pisani en Kate Adams prima in mijn kraam. Méér dan honderd soepen, verdeeld in diverse categorieën. Het boek legt hoofdzakelijk de focus op gezonde ingrediënten. Het is een modern boek, in die zin dat er ook gekookt wordt met minder toegankelijke producten zoals bijvoorbeeld zeewier, dat in de toekomst wellicht de hoofdrol zal opeisen. Terloops vindt u enkele korte hoofdstukjes terug, bijvoorbeeld over soepbenodigdheden, seizoensgroenten, verschillende soorten brood om bij de soep te serveren, informatie over kruiden (telen),.... Zoals in onderstaande recepten wordt geïllustreerd, is er ook ruimte voor bijgerechten. De recepten worden vergezeld van mooie foto's. Er is hierbij bijzonder veel aandacht besteed aan achtergrond en setting

Ik heb mij alvast voorgenomen om het komende jaar een veertigtal recepten uit te proberen. Er is voor elk wat wils: snelle soepen, knollen en wortels, reinigend, op grootmoeders wijze, exotisch, troostrecepten, feestrecepten, koude soepen (waarvan de meeste ook weer warm gegeten kunnen worden, wel zo handig),... Sommige recepten vormen hoofdgerechten op zichzelf. Hartverwarmend boek. De volgende stap wordt vast en zeker een eigen moestuintje, en daar heb ik ook al een boek voor klaar liggen. :)

Voor onder de kerstboom kies ik dit jaar resoluut voor een ijsmachine. Ik ben namelijk een vrouw van uitersten: enerzijds eet ik gezond en vooral gevarieerd, maar anderzijds ben ik een échte zoetebek. Volgend jaar ga ik mij dus ook af en toe eens aan een dessert wagen, waaronder mijn favoriet tiramisu en... ijsjes. 

'Ijs, 30 verrassende ijsrecepten' van Marleen Visser is alvast hét boek bij uitstek. Een makkelijk in de hand liggend boekje met vierkant formaat en framboosfrisse cover. Opnieuw geen klassieke, traditionele recepten, maar we gaan integendeel op zoek naar verrassende en eigenzinnige combinaties... om volop uit te proberen. Wat te denken van matcha-ijs met witte-chocoladeganache, of een ijslolly met komkommer, munt en granaatappel op een warme zomerdag? En voor de kids watermeloen-kiwi-ijsjes. Mmmmmm..... Al deze recepten kan je ook zonder ijsmachine maken, maar dan duurt het uiteraard véél langer. Het boek is opgedeeld in vijf hoofdstukken: roomijs, vegan ijs, sorbetijs, yoghurtijs en ijslolly's. Van deze auteur is eerder al een boek verschenen: 'Altijd ijs, ijs voor elk seizoen'.

Ik heb mij alvast enkele toffe ijsvormpjes aangeschaft voor nóg meer andere smaken, eventueel om later zelf te verzinnen. Yummie, yummie,... Ik heb nu al zin om als ne rakket de zomer in te vliegen.

In het toekomstige deel twee zal ik foto's posten van enkele van mijn creaties. <3 

Smakelijk!

'IJS, 30 verrassende ijsrecepten' van Marleen Visser + ijsvormpjes (recycleerbaar en milieuvriendelijke versies!!)

'IJS, 30 verrassende ijsrecepten' van Marleen Visser: recept watermeloen-kiwi-ijslolly 

'IJS, 30 verrassende ijsrecepten' van Marleen Visser: recept passievrucht-cheesecake-ijs

'IJS, 30 verrassende ijsrecepten' van Marleen Visser: recept aardbeiensorbet met venkel

'IJS, 30 verrassende ijsrecepten' van Marleen Visser: recept spicy honingijs met perzik

'Hemelse soepen' van Nicole Pisani en Kate Adams

'Hemelse soepen' van Nicole Pisani en Kate Adams: recept komkommergazpacho

'Hemelse soepen' van Nicole Pisani en Kate Adams: recept pompoensoep en pestoquinoa

'Hemelse soepen' van Nicole Pisani en Kate Adams: recept erwt en serranoham

'Hemelse soepen' van Nicole Pisani en Kate Adams: recept Portugese kip, citroen en munt

'Hemelse soepen' van Nicole Pisani en Kate Adams: recept appelciderazijn en rode biet

'Hemelse soepen' van Nicole Pisani en Kate Adams: recept yoghurtsoep

'Hemelse soepen' van Nicole Pisani en Kate Adams: recept brandnetelsoep met bloemen

'Hemelse soepen' van Nicole Pisani en Kate Adams: recept waterkerssoep met krabtoastjes

'Hemelse soepen' van Nicole Pisani en Kate Adams: recept lauriersoep met hertenvleesballetjes

zaterdag 7 november 2020

Puzzelpret met 4000 stukjes

In januari 2019 bestelde ik een gloednieuwe kunstpuzzel via de website www.rarepuzzles.com. Ik liet hem speciaal leveren vanuit Spanje. Het gaat om een kunstpuzzel van het merk Waddingtons, een limited edition nog weldus dit betekent dat er van deze puzzel wereldwijd niet veel (meer) in omloop zijn.

Het duurde nog ruim een half jaar vooraleer ik in november startte met het leggen van de rand van de puzzel. Aangezien de Arctische winter aanbrak, omwille van de koude (ik beschik niet over verwarming in de ruimte waar ik puzzel) én vooral gebrek aan voldoende daglicht, moest ik mijn ambitieuze puzzelproject staken t.e.m. begin april 2020. In die periode brak tevens de lockdown aan omwille van de wijdverspreide coronapandemie. Ik heb er een goede vier maanden aan gewerkt, meestal 's avonds na mijn werkuren en in de weekends. Soms zaten er langere pauzes tussen van twee volle weken zonder enige activiteit, dan weer puzzelde ik koortsachtig enkele avonden na elkaar. De puzzeltijd varieerde van minimaal één uurtje tot 'maximaal' vijf uur aan één stuk door. Geen wonder dat er momenten waren dat ik al die puzzelstukjes wel kon vervloeken omdat ze voor mijn ogen begonnen te dansen! Eind augustus heb ik de puzzel voltooid, ruim vóór mijn vooropgestelde deadline, aldus een 'perfecte' timing.

De verkoper van de puzzel vroeg mij of ik een foto wilde posten van het eindresultaat, zodat hij dit op zijn kanalen kan posten. Voor het eerst heb ik ook een filmpje gemaakt van het werkproces. Telkens (op enkele uitzonderingen na) heb ik na afloop van elke puzzelronde een foto gemaakt. Met behulp van al deze opeenvolgende foto's is het filmpje tot stand gekomen. Op deze manier vormt het een mooi tijdsdocument, waarin de evolutie goed zichtbaar is. 

Het vraagt veel geduld én concentratie om zo'n ambitieus project tot een goed einde te brengen. De afbeelding op de doos vormde hierbij een onmisbare raadgever. Net zoals bij mijn vorige twee projecten heb ik deze puzzel gelijmd met puzzellijm (ik moest hiervoor de puzzel eerst verdelen in vier gelijke stukken, omdat hij anders te groot was) en vervolgens op een houten paneel gelijmd met een kwalitatieve houtlijm. Tot slot heb ik de puzzel vernist met een ruime kwast (satinvernis, maar glanzende vernis valt sterk aan te bevelen), om de kleuren zo goed mogelijk te beschermen tegen zonlicht (een belangrijk gegeven voor wanneer u besluit om hem op te hangen).

Nog een handige tip als u een 'grote' puzzel maakt van minimaal 4000 stukjes: plak twee of drie grote stukken stevig karton (bijvoorbeeld van grote dozen) aan elkaar met papieren plakband, vervolgens kies en bedek je één zijde (= de voorzijde) met een rol doorzichtige plastic kleeffolie. Op deze manier zal de puzzel, als je hem achteraf lijmt, niet tegen het karton blijven kleven. Bewaar je puzzel tijdens het werkproces onder een bed, en vergeet hem zeker niet elke keer af te dekken met papier. Houd het karton zeker bij voor een volgend (puzzel)project. Het plastiek zorgt ervoor dat je het karton steeds opnieuw kan afwassen én hergebruiken. Succes!

*Specificaties van mijn puzzel:

titel: 'Le déjeuner des canotiers 1881' ofwel 'De boottocht'                                                                  kunstenaar/schilder: Auguste Renoir                                                                                                            aantal stukken: 4000, 'de luxe puzzle'                                                                                                stroming kunstpuzzel: impressionisme                                                                                                         afmetingen: 1372 x 978 mm (approx.  54" x 38")                                                                                        printed and made in England                                                                                                                        copyright 1990 Waddingtons Games Ltd                                                                                                      Leeds LS26 8 HG, England

Dit was tot op heden mijn meest ambitieuze puzzelproject. Zou ik nóg hoger gaan? Ik denk het niet, aangezien mijn werkruimte nu al erg beperkt was. En waar zou ik hem na afloop in godsnaam moeten stockeren?

twee UNIEKE kunstwerken bij elkaar...

eindresultaat van mijn voltooide puzzel 'Le déjeuner des canotiers 1881' van Auguste Renoir

mijn puzzel, na afloop op een houten paneel gekleefd

puzzelproject: 'Le déjeuner des canotiers 1881' - 'the making of'