"Ik wil beelden maken die nog niet gezien zijn, en volstrekt mijn eigen stempel drukken als graficus en illustrator."


zaterdag 31 december 2016

"The rest of us will be forgotten, never Judy!"

Het begon ooit als kind met de filmklassieker 'The Wizard of oz', maar in de loop der jaren is deze film uiteindelijk helemaal onderaan beland op mijn steeds verder uitdijende lijst (waar maar geen einde aan lijkt te komen). Deze film hoort, kortom, al lang niet meer thuis in mijn top tien. De werkelijke 'fascinatie' voor deze rasperfomer/kunstenaar begon toen ik een jaar of negen was. Mijn vader wees naar het televisiescherm (welke film het was kan ik mij niet meer herinneren), en zei tegen mij: "Dat is Judy Garland". Pas veel later ontdekte ik hoe veelzijdig en multigetalenteerd Judy Garland  eigenlijk was. Het is een duizelingwekkend, compleet oeuvre.

Nog steeds sijpelt er beetje bij beetje nieuwe informatie binnen, maar er valt voor mij (en waarschijnlijk vele anderen) nog zó indrukwekkend veel meer te ontdekken op het wereldwijde web van deze fantastische allround artiest/performer.
Daarbuiten, in het echte leven, liggen er nog heel wat favoriete plaatsen in het verschiet op het continent Amerika om te bezoeken: bijvoorbeeld het Judy Garland Museum in Grand Rapids, Minnesota (haar geboorteplaats), het befaamde Grauman's Chinese Theatre in Hollywood Boulevard en het Ferncliff Cemetery in Hartsdale, New York, ...en verder de vele, ontelbare plaatsen in Londen (waar ze de laatste jaren van haar té korte leven leefde en werkte). 
Wat had ik er veel voor gegeven om  tenminste één van haar concerten live mee te mogen maken in London Carnegie Hall, maar het heeft helaas niet mogen zijn...

Het leven van Judy Garland bestaat eigenlijk uit twee grote helften: haar (film)jaren bij Metro-Goldwyn-Mayer, en nadien (met als belangrijkste constante) de concertjaren als solozangeres in Londen. Ik vind beide fases in haar leven zéér interessant, maar mijn voorkeur gaat uit naar 'de tweede helft' van haar carrière, wellicht omdat dit de echte 'Judy Garland', bijgenaamd 'the voice' is.

Ik ben ook een bijzonder grote fan van de 'Judy Garland Show collection', een serie afleveringen met muzikale gasten in verschillende episodes.
Eerder op deze blog schreef ik er al eens een kort artikel over. Momenteel ben ik aan het sparen voor de twee DVD-boxen, volume 1 en 2. DUS als iemand weet via welke weg ik deze kan vinden (want ze zijn blijkbaar moeilijk verkrijgbaar), laat het mij dan zeker weten!
De reeks telt in totaal 26 afleveringen, allemaal opgenomen gedurende de jaren 1963-1964 op de Amerikaanse televisiezender CBS
Als allereerste gast om haar show te openen, koos Judy Garland niemand minder dan haar (inmiddels ook betreurde) oude vriend Mickey Rooney. Sinds hun laatste duet 'I wish I were in love again' voor de musical 'Words and music' in 1948, gingen ze hun eigen leven en hadden niet meer samen opgetreden tot deze gelegenheid. 
Tot voor kort ontdekte ik dat Mickey Rooney, kort na het overlijden van Judy Garland, speciaal voor haar een lied heeft geschreven en gecomponeerd: 'Judy'. Het ontroerde mij zo dat ik het hier, op de laatste dag van dit jaar, op mijn blog publiceer. Het doet deugd te weten dat ze (jeugd)vrienden had die ECHT om haar gaven. Een mooie quote van Mickey Rooney: "She more then acted her lyrics, she lived them!"
Een mooie ode aan een legendarisch talent van een al even legendarisch talent.

...Of, naar een quote van wijlen Frank Sinatra: "The rest of us will be forgotten, never Judy." En dat is niet meer dan de waarheid, lijkt mij.

Om af te sluiten nog even een kort nieuwjaarslijstje van enkele van mijn favoriete songs (so far!) van Judy Garland:

*'The man that got away'
*'West Side Story Medley' - Judy Garland and Vic Damone
*'When you wore a tulip' - Judy garland and Gene Kelly
*'A foggy day (in London Town)'
*'When the sun comes out'
*'A Couple of Swells' - Judy Garland and Fred Astaire
*'Going' home Medley' - Judy Garland and Bobby Darin
*'Get Happy'
*'On the Sunny Side of the Street'
*You're so right for me' - Judy Garland and Mickey Rooney
*'Some people'
*'You're nearer'
*'Chin up! Cheerio! Carry on!'



DVD 'The Judy Garland Show Collection'

vrijdag 30 december 2016

AMBER, een prinses van duizend-en-een-karaat: vervolgverhaal

De oude blogpost 'Amber, een prines van duizend-en-een-karaat' is duidelijk erg populair, want hij verschijnt regelmatig in 'de top vijf van meest gelezen blogposts deze week' (hiernaast vermeld in de zijbalk). Dat doet mij veel plezier!
In die post heb ik het namelijk over het geboortekaartje dat ik heb ontworpen voor mijn metekind/nichtje Amber. Zij is erg zéér levendig, erg lief en heeft de grote blauwe ogen van mijn zus Hanne.

Onlangs kroop ik weer even in mijn potlood om een schets te maken voor het ontwerp van een 18 karaats (duizend was wat veel geweest denk ik ;)) gouden armbandje dat ik in gedachten had.
Ik was hiervoor op zoek naar een juwelier om mijn idee te kunnen uitvoeren, en kwam terecht bij Jo Juwelen. Ik wist vooraf precies wat ik wilde en trok goed voorbereid naar de juwelier, d.w.z. ontwerpschetsen, foto's en zelfs een staal van het geboortekaartje (voor de juiste kleur) én een parel voor de correcte diameter van de ambersteen (die moest er 'absoluut' bij, want deze barnsteen vormt een rechtstreekse verwijzing naar haar naam!).
Na grondig overleg kreeg ik ook meteen enkele concrete voorbeelden te zien van 'klassieke armbandjes'. Jo is buitengewoon klantvriendelijk en zal er echt alles aan doen om uw wensen zo nauwkeurig mogelijk uit te voeren! Zelfs de schakelketting is precies diegene die ik had doorgegeven. Ik moet zeggen: zij vervullen hun beloftes met verve, tot in de details!

De letters van haar naam zijn stuk voor stuk met de hand gegraveerd. Het lettertype is hetzelfde als op het geboortekaartje, om de link te kunnen leggen. In de letter 'A' wilde ik graag een echt diamantje, net als mijn ontwerp. En natuurlijk mocht de ambersteen niet ontbreken.
Kortom, een armbandje 'op maat'. Een kostbaar kleinood dat zijn waarde voor altijd zal behouden, en bovendien is het UNIEK!
In het bijzonder dank ik Jo van Jo Juwelen voor dit prachtige eindresultaat én voor de moeite om al mijn ideeën om te toveren tot een fantastisch mooi juweel!!

Meer informatie?

Neem zeker en vast een kijkje op website van www.jojuwelen.be, OF like de respectievelijke Facebookpagina. 


eindresultaat gouden armbandje 'AMBER', uitgevoerd door Jo Juwelen

ontwerpschetsen en documentatie

zelfs het inpakpapier geeft al een kleine 'hint', en het is ontworpen door Eva Mouton
 
the big moment!!!!
 
ikzelf en Amber
 

maandag 26 december 2016

Jaarthema 'Sprookjes': resultaten semester één

Nooit eerder waren er voor onze tekenschool zó veel inschrijvingen als dit schooljaar!! Dit maakt dat wij nog steeds opgescheept zitten met een reservelijst.
De klas was reeds volzet nog vóór aanvang van het nieuwe schooljaar, en dat op zich is een nieuw gegeven voor ons. Wij stonden amper klaar met onze jaarlijkse lading foldertjes, of de mond-tot-mondreclame (lees= tamtam) was ons al voor.
Een beetje een vergiftigd geschenk vinden wij, omdat je op voorhand weet dat je heel wat leerlingen noodgedwongen MOET teleurstellen. Het beste in dat soort situaties is dan ook om zo snel en correct mogelijk te communiceren naar de ouders en hun kinderen toe. Het is elke leerling immers gegund om een plek te krijgen, dus moet en zal er ook een gepaste oplossing gevonden moeten worden. Leerlingen die er vorig jaar, of de voorbije jaren, bij waren krijgen immers voorrang op nieuwe leerlingen. Er zijn nu eenmaal regels die dienen gerespecteerd te worden, en daar kan slechts bij hoge uitzondering van worden afgeweken.
Er is in ieder geval voldoende potentieel om twee klassen op te richten, maar dan is er de vraag waar, wanneer en vooral hoe?? Onze budgetten zijn oké, maar er zijn nog zoveel andere factoren die meespelen...
In ieder geval is de vraag véél groter dan het aanbod, en dat is goed om weten. Ik heb in de loop der jaren een groot netwerk weten op te bouwen.

Dit schooljaar, althans dit eerste semester, hebben wij gewerkt rond het thema 'Cijfers en letters'. Als vanouds hebben wij zeer uiteenlopende soorten opdrachten gedaan.
Zo zijn wij het schooljaar gestart met een kringgesprek/spel en hebben allemaal een REUZE TekenschoolKids-ID(entiteitskaart) gemaakt mét chip. Deze chip werd op het einde van de les 'geactiveerd' (met een zaklamp, weliswaar ;-)), want anders mochten de leerlingen de volgende les natuurlijk niet binnen... grapje!

De eerste drie lessen waren tekenlessen. De jongste leerlingen hebben bijvoorbeeld met gekleurd papier en zwarte pennetjes zomerse bloemen gemaakt, terwijl de oudste leerlingen een passe-partout leerden kennen én gebruiken.
Les drie was gereserveerd voor onze tekenkaften, een jaarlijks terugkerend element. Als reserveopdracht mochten ze een tekening maken met de wegkrastechniek.
Voor de halloweenles had elke leerling allerlei zaken meegebracht. Ons lokaal was gedurende één les ondergedompeld in een griezelige sfeer. Wij hebben de klas in drie verschillende groepen gedeeld. Elke groep had zijn eigen taak: bosmonsters maken met bladeren, bosdieren en allerlei spinnen, vleermuizen, paddenstoelen tekenen, en natuurlijk een panoramisch landschap in houtskool om op het einde alles een plek te kunnen geven.
Dan was het tijd om onze grote knutselopdracht in te leiden: ***wonderWENSlampen***. Hier hebben we drie opeenvolgende lessen aan gewerkt, om de leerlingen die toch een les hebben gemist de kans te geven er ook één te maken. Natuurlijk heb je altijd leerlingen die gewoon iets trager werken.
Wij maakten met wit zijdepapier een mal van papier-maché rondom een ballon (de ene ballon al iets groter dan de andere). Vervolgens maakten wij uit karton, ijzerdraad, tape en een bierviltje de bodem, de teut, het handvat en het deksel. Interessant om te zien hoe elke leerling hiermee omging, en de verschillen onderling waren dan ook verbijsterend. Daarna werkten wij onze wenslamp verder af met stroken krantenpapier (papier-maché) én pulp voor de stevigheid en verbindingen.
In de laatste fase werden de wenslampen beschilderd met gouden acrylverf én verder afgewerkt met plakdiamanten.
Als reserveopdracht mochten onze leerlingen een tekstballon maken met een wens én kerstwensen bedenken en schrijven op kleine papiertjes. Deze zitten verborgen in hun wenslamp, en deze gaan we na Nieuwjaar tevoorschijn halen en lezen. Tevens luiden wij met deze opdracht het nieuwe gemeentelijke thema 'Sprookjes' in, dat van start gaat vanaf 1 januari 2017.

Met onze wenslampen ('naar het sprookje van 'Aladdin') nemen wij ook deel aan de ornamentenwandeling van de gemeente Vorselaar.
Samen met mijn leerlingen wrijf ik dus drie maal over mijn wenslamp en wens jullie allen, gelukkige lezers, het allerbeste voor het nieuwe jaar!

thema les één: tekenopdracht - REUZE TekenschoolKids-ID(entiteitskaart) mét chip

thema les twee: 'stap-voor-stap tekenen' - 'zoekers en vinders' (9+) en 'bloemenparade' (6+)

thema les twee: 'stap-voor-stap tekenen' - 'zoekers en vinders' (9+) en 'bloemenparade' (6+)

thema les twee: 'stap-voor-stap tekenen' - 'zoekers en vinders' (9+) en 'bloemenparade' (6+)

thema les twee: 'stap-voor-stap tekenen' - 'zoekers en vinders' (9+) en 'bloemenparade' (6+)

thema les twee: 'stap-voor-stap tekenen' - 'zoekers en vinders' (9+) en 'bloemenparade' (6+), eindresultaat

thema les twee: 'stap-voor-stap tekenen' - 'zoekers en vinders' (9+) en 'bloemenparade' (6+), resultaat

thema les drie: 'tekenkaften + wegkrastechniek (reserveopdracht)'

thema les vier: 'halloweenlandschap' - panoramisch landschap met houtskool, boswezens, tekeningen

thema les vijf/les zes/les zeven: 'WonderWENSlampen' (naar het sprookje van 'Aladdin') van papier-maché en pulp, ballon als mal

thema les vijf/les zes/les zeven: 'WonderWENSlampen' (naar het sprookje van 'Aladdin') van papier-maché en pulp

thema les vijf/les zes/les zeven: 'WonderWENSlampen' (naar het sprookje van 'Aladdin') van papier-maché en pulp, binnenkant afgewerkt met wit zijdepapier voor een egaal effect

thema les vijf/les zes/les zeven: 'WonderWENSlampen' (naar het sprookje van 'Aladdin') van papier-maché en pulp

thema les zeven: 'WonderWENSlampen' (naar het sprookje van 'Aladdin') schilderen met gouden acrylverf

thema les zeven: 'WonderWENSlampen' (naar het sprookje van 'Aladdin'), reserveopdracht - tekstballonnen maken en kerstwensen schrijven

thema les zeven: 'WonderWENSlampen' (naar het sprookje van 'Aladdin') schilderen met gouden acrylverf

thema les zeven: 'WonderWENSlampen' (naar het sprookje van 'Aladdin') schilderen met gouden acrylverf

thema les zeven: 'WonderWENSlampen' (naar het sprookje van 'Aladdin'), eindresultaten

thema les zeven: 'WonderWENSlampen' (naar het sprookje van 'Aladdin'), eindresultaten

thema les zeven: 'WonderWENSlampen' (naar het sprookje van 'Aladdin'), eindresultaten

deelname aan de 'Ornamentenwandeling' van de gemeente Vorselaar, een kleine selectie van wonderlampen, te zien in de glazen inkomhal van het gemeentehuis gedurende de eindejaarsperiode

deelname aan de 'Ornamentenwandeling' van de gemeente Vorselaar, een kleine selectie van wonderlampen, te zien in de glazen inkomhal van het gemeentehuis gedurende de eindejaarsperiode, detail

Eerste kleurenetsen

"...Ik geloof dat je allerlei dingen tegelijk kunt doen, maar dat er maar enkele zijn waar je werkelijk in kan uitblinken."

Ongeveer zes (jawel, Z-E-S!!, en toen moest het wachten nog beginnen) maanden nadat ik mijn Specifieke Lerarenopleiding had voltooid en tevergeefs naar werk had gezocht, besloot ik om raad te vragen aan één van mijn docenten aldaar.
Dit 'meters lange antwoord' van deze docent besloeg in totaal maar liefst VIJF volle bladzijden geprinte tekst, waar ik tot op de dag van vandaag nog steeds zinvolle zaken uit kan halen.
De zin die ik hierboven citeer komt uit deze tekst, en hij is mij ALTIJD bijgebleven. Hoe meer je hem herleest, hoe meer betekenissen hij in zich draagt. In de tekst staat verder nog heel wat wijsheid, maar laten we zeggen dat de ware betekenis ervan jaar na jaar helderder wordt voor mij (en dat is op zich toch al een goeie zaak).

Ik heb geleerd om (zoals ook vermeld staat in de tekst) 'keuzes' te maken in mijn leven, en op dit moment heb ik het gevoel dat ik mij volledig zou willen toeleggen op het beoefenen van de vrije grafiek.
Dit impliceert zeker niet dat ik vanaf nu plots geen illustraties, lay-out opdrachten of andere creatieve toepassingen meer maak (zo zou ik OOIT dolgraag nog een knuffelmobilescollectie willen ontwerpen én OOIT zeker mijn eigen grafische workshops (lees = minischooltje openen :)) willen geven aan kinderen). Wanneer er een verzoek op mijn pad komen zal ik zelf moeten bepalen en beslissen wat groen licht krijgt en wat niet.
Hierbij denk ik spontaan aan Judy Garland, voor mij (en velen!) de beste zangeres en entertainer ooit. Zij beschouwde 'acteren' als haar job. In het tweede deel van haar leven ging ze echter verder als a concert singer, on stage, want zoals ze zelf in de eerste plaats zei: "All I want to do is sing, loud and good."
Ik kan zelf helaas niet zingen (nu ja, als je mijn rapporten van de muziekschool van vroeger herleest blijkbaar toch wel een beetje), acteren noch dansen, MAAR ik heb wel de ambitie om tenminste een poging te doen in de voetsporen te treden van één van mijn grote voorbeelden in de grafiek: An Goris. Haar lijvige biografie 'Ets van een leven' (ergens op deze blog schreef ik er een mooi artikel over) ligt steeds in de buurt, dus het fungeert voor mij zowel als leer- én kijkboek.

Ik heb ontdekt dat mijn ware 'passie' in de grafiek ligt (en bij voorkeur de discipline 'kleurenets'). Een voordeel is het feit dat ik nog steeds de jongste ben van de ganse groep. Een nóg groter voordeel, in mijn geval, is het feit dat ik reeds kan putten uit een rijk oeuvre aan tekeningen en illustraties waarvan ik af en toe kan vertrekken. 
Vandaar dat ik zo blij ben dat ik, na ruim een half jaar vertraging, ein-de-lijk mijn eerste officiële kleurenetsen ooit heb gemaakt.
De opdracht was een (min of meer) abstract werk maken, dus koos ik  voor twee verbasterde collages van bloemen als startpunt. Deze elementen zette ik via verschillende technieken om op vier verschillende platen. Gedurende het hele proces heb ik geen enkele proefdruk durven maken van geen enkele plaat, aangezien het de eerste keer was dat ik zo'n ingewikkeld procedé heb gedaan. Het was tevens een oefening in het inschatten van diverse zuurtijden, en dit tegelijkertijd op verschillende platen.
Vervolgens heb ik al deze platen afwisselend over elkaar gedrukt, en de diverse eindresultaten hiervan kan u hieronder consulteren.

Voor diegenen die menen dat ik eigenzinnig ben (en ze hebben natuurlijk gelijk!), heb ik dus slecht nieuws. Anderzijds, waarom zou ik dingen maken die velen reeds maken? Waarom de horizon niet aftasten, op zoek naar nieuwe uitdagingen en experimenten?
Ik krijg vaak te horen dat mijn werk speciaal is. Dit houdt in dat ik automatisch een breed publiek uitsluit, maar ook dit is een keuze die ik al van in het begin heb gemaakt en waar ik mij trouw aan vasthoud.
Waarom zou ik niet mogen afwijken van de norm als je, zoals mijn vader ooit eens tegen mij zei, iets kan wat iemand anders niet kan?
Toegegeven, ik kan het mij veroorloven om keuzes te maken én dat is een absoluut voorrecht! Dáár ben ik mij ten volle van bewust. Ik hoop toch dat mensen blij kan maken met mijn werken. Om te beginnen schenk ik 'mijn allereerste kleurenetsen ooit' aan mijn ouders.

collage zwart-wit: 'Botanical Flowers 1'

collage zwart-wit: 'Botanical Flowers 2'

mijn eerste kleurenetsen ooit = fier!

eindresultaat 'Botanical Flowers 3', kleurenets, twee plaatjes op elkaar gedrukt

'Botanical Flowers 3', kleurenets - detail (soft vernis/lijnets/droge naald)

'Botanical Flowers 3', kleurenets - detail (soft vernis/lijnets/droge naald)

 
'Botanical Flowers 2', kleurenets - detail (soft vernis/lijnets/droge naald)

'Botanical Flowers 2', kleurenets - detail (soft vernis/lijnets/droge naald)

eindresultaat 'Botanical Flowers 2', kleurenets, twee plaatjes op elkaar gedrukt

'Botanical Flowers 1', kleurenets - detail (aquatint (=grijze ondergrond)/soft vernis/lijnets/droge naald)

'Botanical Flowers 1', kleurenets - detail (aquatint (= grijze ondergrond)/soft vernis/lijnets/droge naald)

'Botanical Flowers 1 en 2', serie van 2 kleurenetsen

Kinderspel(en)

Veel mensen schrikken bij de gedachte alleen al, maar één van mijn hobby's is... puzzelen. Een geduldig werkje, waar heel wat tijd (= lees: avonden) in kruipt. Helaas staat mijn leven op dit moment (voornamelijk) in het teken van werken, eten en slapen.

Deze puzzel, een reproductie van het beroemde schilderij 'De kinderspelen', van Pieter Bruegel de Oude (ruim 1500 puzzelstukjes) kocht ik ooit als souvenier in het Speelgoedmuseum te Mechelen. Dit schilderij vormt een fantastische stijlgids in de wereld van de Nederlandse spreekwoorden.
Hij heeft een jaar lang onaangeroerd op de tafel gelegen, alleen de rand was reeds voltooid. Enkele weken geleden had ik plots zin om hem verder af te werken, en dit gedurende enkele avonden. Uiteraard is het de bedoeling om hem in te lijsten.
Als ik ooit een speelkamer annex hobbykamer heb krijgt ie daar zeker en vast een mooie plek aan de muur! In afwachting kan ik, als extraatje, op zoek gaan naar alle spreekwoorden die worden uitgebeeld.

Geen tijd om op mijn lauweren te rusten, want inmiddels heb ik als kerstcadeau al een nieuwe (kunst)puzzel gekregen, namelijk 'Un dimanche après-midi à l'Île de la Grande Jatte' van de Franse  impressionistische schilder/pointillist Georges Seurat. Nadat deze puzzel voltooid is, wordt het er wellicht eentje van 3000 puzzelstukjes: Renoir, Van Gogh, Degas... keuze té over.
Ik beloof ten stelligste dat ik het eindresultaat hier zal posten.

'De kinderspelen' van Pieter Bruegel de Oude

 'Un dimanche après-midi à l'Île de la Grande Jatte' van Georges Seurat

vrijdag 19 augustus 2016

De rammelende STEPrally

Een vakantie waarin je elke dag getrakteerd wordt op het zonnetje, wat kan een mens zich nog meer wensen? Kortom, een vakantie waarin je de ene parel probleemloos aan de andere rijgt tot een stralende ketting vol mooie, leuke momenten en herinneringen om later op terug te blikken.

Eén van die parels was een uitstap, die ik maanden geleden al vastgelegd had, als beloning voor twee leerlingen van de tekenschool in Vorselaar waar ik lesgeef. Aangezien ik vijf jaar lesgeef aan de tekenschool én eveneens vijf jaar aan deze twee trouwe leerlingen (Stien en Eva), vond ik deze traktatie een logisch gevolg.
Na wat zoeken koos ik een gepaste activiteit voor hun leeftijd: 'De rammelende STEPRally', een daguitstap georganiseerd door Terra Nova. Zij organiseren daguitstappen binnen de provincie Antwerpen. Er is voor elk wat wils, en het aanbod is dan ook zéér ruim.
Voor mijn leerlingen wilde ik een mix van cultuur, avontuur, sport en natuur. Aangezien beide meisjes de puberleeftijd naderen (één van hen gaat in september naar het middelbaar onderwijs), leek het mij geen slecht idee om een spannende zoektocht in de natuur te combineren met een leerrijke ervaring in een museum.

Met de trein gingen we 's ochtends naar het arboretum in Kalmthout. Hier hebben ze een tuin met allerlei prachtige bloemen, planten en kruiden (zoals bijvoorbeeld komkommerkruid, een eetbare plant die echt naar komkommer ruikt en smaakt). Kortom, we konden onze zintuigen de vrije loop laten.
Bij aankomst (én na een grondige inspectie van de vele leuke gadgets in de winkel) kregen wij een blad met daarop een kruiswoordraadsel. Hierop stonden een plattegrond en enkele nummers. Wij moesten in de grote tuin op zoek gaan naar deze nummers en de daarbij horende éénjarige planten. We moesten hiervan de juiste wetenschappelijke (oorspronkelijk Latijnse) naam in de vakjes schrijven.
Het was een verrassende zoektocht, want ook ik leerde heel wat nieuwe soorten kennen waar ik nog nooit eerder van gehoord had. Het was ook een goede les in oriëntatie, en één van beide meisjes is daar nu al zéér goed in onderlegd (nóg beter dan de juf :)).
Na deze zoektocht moesten wij ons blad inleveren en kregen als beloning een mooi boekje met de oplossingen, met daarin o.a. uitleg over de Oost-Indische kers, Slaapmutsje, Tabak, Kattensnor en nog een tiental soorten.
Dan was het de hoogste tijd om onze picknick te verorberen en de batterijen op te laden. Die picknick bestond uit een zak met daarin allemaal gezonde etenswaren zoals kleine komkommers, sandwiches, boter, smeerkaas, een ei, een appel en drinkyoghurt.
We hebben ons wel lichtjes moeten haasten om maar net op tijd op de volgende bestemming te geraken, en dit deden we per step. Het was ook voor mij de eerste keer dat ik op zo'n step stond, maar ik weet wel dat het momenteel een echte hype is.

Eenmaal aangekomen in het Suske en Wiske Kindermuseum werden we meteen ontvangen door een gids en werden we geïnviteerd in de woonkamer van tante Sidonia. We kregen eerst wat algemene uitleg en vervolgens elk een groot potlood om onze hals. Hiermee maakten we ons eigen digitale tekenblad, dat we achteraf uitgeprint mee kregen als souvenier.
We moesten van kamer naar kamer, en in elke kamer kregen we enkele leuke opdrachten voorgeschoteld. Zo was er een verkleedkamer, mochten we voor de camera een interview doen en moesten we Krimson verslaan met een koekjesbom,...
Nadien was er nog tijd om aan een zoekwedstrijd mee te doen (waarmee aan album te winnen valt), en om in de tuin wat te verpozen en deel te nemen aan de rally met diverse vervoersmiddelen.

Voor één van beide meisjes was dit reeds het tweede bezoek aan het museum (tsja, dat was uiteraard een wilde gok van mij), dus zij wist al ongeveer wat er te zien valt.
Voor mij was het mijn eerste bezoek aan Kalmthout, maar ik kom ZEKER nog eens een uitgebreider bezoek brengen aan het arboretum.

Mijn leerlingen hadden zichtbaar een leuke dag, en dat kan je ook goed merken op de foto's. Ik denk dat deze activiteit een schot in de roos was (want zoiets weet je natuurlijk nooit op voorhand...), en daar zal het goede weer ook wel een grote rol in gespeeld hebben.

Tot slot wil ik de geïnteresseerden nog de site van Terra Nova meegeven: http://www.terranova2016.be.
Het is een echte aanrader voor gezinnen met (kleine) kinderen maar ook voor groepen, of als je zelf geen kinderen hebt kan je het ook cadeau doen. Het is een originele verrassing. Wij hebben ons in elk geval goed geamuseerd!

zoektocht arboretum Kalmthout, met stien en Eva

een heerlijke dag!
 

een prachtige vijver...

selfie met de juf.
 
we kwamen ook de tweelingzussen tegen

hoog én droog

Suske en Wiske Kindermuseum, de Sissende Sampan

Eva speelt voor uitvinder

Stien speelt verstoppertje

tijd om nieuwslezer te spelen, en dat deden ze beiden met veel overtuiging




de rally

Vitamientje

een fijne attentie, om te koesteren