"Ik wil beelden maken die nog niet gezien zijn, en volstrekt mijn eigen stempel drukken als graficus en illustrator."

vrijdag 1 juli 2011

Jongerencatalogus museum Rockoxhuis

Enkele maanden geleden stond er een interessante oproep op de site van Amusee Vous (=een vzw die jongeren en musea dichter bij elkaar wil brengen). Ze zochten tien jongeren om een catalogus/jongerengids te maken voor museum Rockoxhuis. Ik meldde mij aan en werd geselecteerd. Tot zover take one.
Al snel bleek -bij de eerste blind date- dat dit tienkoppige team heel wat in zijn mars bleek te hebben. Na een uitgebreide introductie en rondleiding begon het echte werk. We brainstormden er lustig op los (de gekste ideeën eerst), en dankzij de instructies en deskundige begeleiding van onze coördinator Kim Claes kwamen we tot een mooi afgerond geheel.

Elk teamlid had zo zijn eigen kwaliteiten en was expert in één of meerdere vakgebieden. Dit leidde tot interessante experimenten. De legering bleek een succesformule te zijn. Ik vergelijk onze catalogus dan ook graag met een feestelijk gedekte tafel voor en door jongeren, waarop elk gerecht met veel geduld en de allerbeste ingrediënten wordt geserveerd. In de catalogus zit tevens een rubriek 'Koken met Rockox'; vier smakelijke recepten die je maar meteen bij het eerstvolgende feestdis als vier(sterren)gangenmenu kan voorschotelen aan je apostelen. Judas verdwijnt in het niets als hij onze jongerengids onder ogen krijgt!

Het kaftje stelt een kunstenkabinet voor, waarin onze kostbare kleinoden zorgvuldig verborgen liggen. Als je het opent tref je een CV van Rockox, de zeven (uitklapbare!) kamers uit het museum, en enkele bijlagen. Verder zijn er ook heel wat interessante weetjes te vinden, die net niet het voorpaginanieuws hebben gehaald. De link met de hedendaagse actualiteit is nooit ver weg. Hier en daar is er ook een interactieve knipoog.

Mijn persoonlijke bijdrage betreft een mini-stripverhaal, een zestal illustraties en enkele redactionele bijdragen bij het thema 'Dieren'
(= in samenwerking met teamlid Sophie Rosseel).

Donderdag 30 juni 2011 was het dan zover: onze catalogus werd plechtig en op prachtige wijze boven de doopvont gehouden door de evenknie van wijlen burgemeester Nicolaas Rockox: Vitalski (=ofte nachtburgemeester van Antwerpen). Dit evenement vond plaats in de mooie tuin van het museum Rockoxhuis, in het kader van de donderdagavonden van de musea.

Als teamleden mochten wij ons exemplaar vooraan komen halen. Er was een receptie voorzien, en we deden ons tegoed aan de lekkere hapjes. Samen met twee andere teamleden nam ik vervolgens de proef op de som en we trakteerden onszelf op een tour door het museum, met de catalogus als onze voornaamste gids...

Het was een amusante, geweldige avond die ongetwijfeld nog even zal blijven nazinderen. Ons team heeft dat zeer goed gedaan! Deze catalogus krijgt een verdiende ereplaats in mijn mooie witte boekenkast van den Ikea. Wij hopen vooral dat het Rockoxhuis vanaf nu zwart ziet van de jongeren, en dat ze tot de ontdekking komen dat musea helemaal niet 'saai' hoeven te zijn! Wedden dat mister Rockox himself apetrots zou zijn geweest op het eindresultaat?

Praktisch: onze catalogus kan je vanaf nu kopen voor 2 euro aan de balie van het museum. Meer informatie kan je vinden op http://www.rockoxhuis.be/ en http://www.amuseevous.be/.

kaft

inhoud

inhoud (waaronder stripverhaaltje)

colofon (= vormgeving door 'CD' ofte het vormgeversduo Christof Verelst en Dries Oostens)

Geen opmerkingen: