"Ik wil beelden maken die nog niet gezien zijn, en volstrekt mijn eigen stempel drukken als graficus en illustrator."

dinsdag 24 mei 2011

Letterfretter eerste klas

Et voilà: nog eentje, geplukt uit het boekenrek. Deze keer gaat het over typografie in combinatie met illustraties. Dit boekje, getiteld 'Fancy Alphabets', uitgegeven door The Pepin Press BV, neemt ons mee doorheen de geschiedenis van de typografie. Van de verfijnde miniaturen die gebruikt werden als boekverluchting in de middeleeuwen tot en met de moderne, strakke lettertypes uit de eerste helft van de 20ste eeuw in West-Europa. De laatste lettertypes zijn allemaal overduidelijk geïnspireerd op de Bauhausstijl.

De doorslaggevende reden waarom ik dit boekje heb aangeschaft, is de bijhorende CD-rom. Deze bevat namelijk een overzicht van al de verschillende lettertypes die voorkomen in het boekje, en je kunt ze bovendien vrank en vrij importeren in om het even welk computerprogramma, of voor om het even welke toepassing. Er is geen specifieke software vereist, dus van luxe gesproken...

Het boek vertelt bovendien iets over de geschiedenis van elk land. Vaak kan je een bepaald lettertype linken aan een bepaald land. Maar het is vooral heel erg mooi om naar te kijken, zeker met de uitvergrote close-ups. 290 pagina's letterpret gegarandeerd, en je kan er prachtige dingen mee maken op de koop toe. Koopje, toch?

cover

C.L. Stal, The Netherlands, ca. 1900

'Silhouette', France, 19th c.

'Amourette', 1900-1930

Belgium, 12th c.

Geen opmerkingen: