"Ik wil beelden maken die nog niet gezien zijn, en volstrekt mijn eigen stempel drukken als graficus en illustrator."

zondag 8 november 2015

VASCO, een publicatie over grafische druktechnieken: deel twee

Zoals beloofd ben ik hier met mijn vervolgverhaal van de grafiekkoffer, een initiatief van de organisatie Kunstwerkt. Mijn collega Naomi en ik hebben deze koffer ingezet gedurende één les van twee uren.
Afgelopen week ben ik de koffer gaan oppikken in het afhaalpunt van Antwerpen. Aldus hebben we een les ingericht rond grafische technieken.

Wij hebben ons toegespitst op de monotypetechniek. 'Mono' betekent één, dus er is slechts één unieke druk mogelijk met deze techniek.
Het is een spontaan proces waarmee je alle kanten uit kunt, en waarin je eindeloos veel variaties kunt aanbrengen.
Wij legden ons uiteraard enkel toe op de basis, en maakten mede daarom enkel gebruik van zwarte inkt.
Op een glasplaat, spiegel of plexiplaat wordt zwarte inkt uitgerold (weliswaar op waterbasis!). Hier wordt een tekening of afbeelding opgelegd. Vervolgens wordt er, door druk uit te oefenen met allerlei materialen zoals bijvoorbeeld diverse soorten potloden, een bepaald beeld gecreëerd aan de achterzijde. Deze afdruk noemen we monotype.
Na een uitvoerige demonstratie gingen onze leerlingen aan de slag. Zij verkenden deze techniek naar hartenlust. Voor hen is het enkel kort 'proeven' van deze mogelijkheid, omwille van het beperkte lessenaanbod dat wij aanbieden.
Er zijn erg leuke en charmante resultaten bij. De oudste leerlingen waagden zich zelfs aan een kleine houtsnede (= hoogdruktechniek).

Hieronder vindt u enkele foto's. Wilt u zelf aan de slag gaan, laat u dan inspireren door het filmpje van de demonstratie in de bijlage of bekijk de volgende link: http://www.kunstwerkt.be/activiteiten/grafiek#.Vj9sGyuDsdU. juf. nele geeft een demonstratie monotypetechniek: rechtstreeks tekenen op de ingeïnkte plaat

de oudste leerlingen waagden zich aan een hoogdruktechniek: de houtsnede

experimenteren met diverse materialen: tandenstokers, de achterkant van een penseel,... om een andere lijnvoering te krijgen

 enkele resultaten
Geen opmerkingen: