"Ik wil beelden maken die nog niet gezien zijn, en volstrekt mijn eigen stempel drukken als graficus en illustrator."

zondag 25 oktober 2015

Lillenaren en hun favoriete speelgoed

VtbKultuur en het Speelgoedmuseum Mechelen sloegen dit jaar de handen in elkaar en organiseerden de tentoonstelling 'Binnen spelen, buiten spelen'. Dit is een unieke tentoonstelling die door heel Vlaanderen reist. Er wordt een kleine greep uit de collectie van dit museum getoond. In glazen vitrines wordt speelgoed gepresenteerd doorheen de verschillende decennia.

De gemeente Lille opteerde voor een fotoreeks van de inwoners, in combinatie met sterke verhalen en leuke anekdotes van Lilse bodem.
Vier bekende Lillenaren gaven enkele maanden geleden de aftrap, waaronder ook zanger Guido Belcanto en veldrijdster Sanne Cant. Op basis van affiches en postkaarten, die her en der verspreid werden, kon iedereen zich opgeven met zijn of haar favoriete speelgoed uit hun jeugd.

Fotografe Dorien Pelckmans legde al deze portretten uit de vier verschillende deelgemeenten vast in een collectie van ruim 100 foto's. Wat hen allen verbindt met elkaar is de herinnering die ze koesteren aan hun favoriete stuk speelgoed.
Ikzelf werd gevraagd om alle foto's, teksten en citaten te bundelen in een mooie, verzorgde catalogus. Zo kwam jong plots tegenover oud te staan, en kregen de vele verhalen en citaten van eenieder elk hun eigen plek in een overzichtelijk geheel. Niet alleen vormelijk, maar evenzeer inhoudelijk.

Ter gelegenheid van de vijfde Nacht van het Kempens Erfgoed (georganiseerd door erfgoedcel Kempens Karakter), werd er op vrijdag 23 oktober 2015 in de plaatselijke kerk een overzichtstentoonstelling gehouden met de foto's van Dorien in combinatie met de tentoonstelling van het Speelgoedmuseum. Schepen van Cultuur Ann Van Mechelen gaf een speech ten gehore over dit sociale én artistieke project dat mensen dichter bij elkaar brengt.

Hoewel mijn focus niet op vormgeving ligt, heb ik op dit gebied wel een hele evolutie doorgemaakt. Ik dank dan ook Faye Van Impe, de coördinator van dit project, voor deze mooie opdracht.
Ik ben vooral erg blij omdat het over speelgoed gaat, want ik ben zelf al jaren een grote fan van het Speelgoedmuseum (zie elders op deze blog), en ik breng er dan ook meermaals per jaar een bezoek.
Wat ik u alvast wél kan aanbevelen bij uw volgende bezoek: bestel een 'Breugels palet' in de plaatselijke cafetaria. Zeker doen!

Meer info:

-https://www.facebook.com/binnenspelenbuitenspelen
-http://www.vtbkultuur.be


cover catalogus 'Lillenaren en hun favoriete speelgoed'

spread uit catalogus
spread uit catalogus
spread uit catalogus
spread uit catalogus
spread uit catalogus
spread uit catalogus
spread uit catalogus
spread uit catalogus
overzichtstentoonstelling 'Binnen spelen, buiten spelen' in de kerk van de gemeente Lille - Speelgoedmuseum Mechelen

overzichtstentoonstelling 'Binnen spelen, buiten spelen' in de kerk van de gemeente Lille - foto's van Dorien Pelckmans, gepresenteerd op groot formaat


de '90's', mijn jeugdjaren = puur jeugdsentiment

close-up: foto's van Dorien Pelckmans


Geen opmerkingen: