"Ik wil beelden maken die nog niet gezien zijn, en volstrekt mijn eigen stempel drukken als graficus en illustrator."

maandag 18 juni 2012

Proclamatie en eindejaarstentoonstelling tekenschool Vorselaar

Zoals beloofd volgt hier een uitgebreid fotoverslag van de eindejaarstentoonstelling en proclamatie van de tekenschool in Vorselaar. Dit evenement vond plaats op zondag 17 juni 2012.

Op zaterdag 16 juni 2012 was het jaarmarkt in Vorselaar, en ook daar waren mijn collega Melissa en ik aanwezig om onze tekenschool voor te stellen en te promoten. Kortom: een megadruk weekend!
Het is absoluut niet evident om twee grote evenementen -die toevallig in hetzelfde weekend plaatsvinden- tot in de puntjes te organiseren. Zoiets vereist een goede voorbereiding én een grondige planning.

Zaterdag was het een drukte van jewelste op de jaarmarkt. Mijn collega en ik hadden hiervoor een toffe promotiecampagne uitgedacht en uitgewerkt. Wij kozen namelijk een lijntekening over de boerderij van één van onze leerlingen als kleurprent. Hier lieten wij 350 identieke exemplaren van drukken. De winnaar wordt nog geloot, en maakt kans op een mooie prijs. De resultaten van deze kleurwedstrijd hebben wij getoond op onze overzichtstentoonstelling.
Daarnaast hebben wij met de leerlingen ook een spaarvarken gemaakt uit papier-maché. Hier konden de mensen vrije giften in deponeren. De opbrengst hiervan dient om extra materiaal aan te schaffen voor de tekenschool.
Wij toonden er ook een kleine selectie werk van onze leerlingen.

Zaterdagavond werd de laatste hand gelegd aan onze tentoonstelling. Aangezien wij (nog) geen eigen lokaal hebben, vond deze plaats in de refter van de plaatselijke gemeenteschool De Knipoog.
Mijn collega en ik hebben gekozen voor een centrale opstelling, met in het midden onze grote 'blikvangers': enkele kleiwerkjes, een auto uit recyclagemateriaal en het spaarvarken, strategisch op de hoek van de tafel, met de snuit naar de openingsdeur. De kleurprenten hebben wij kriskras verspreid. Op vraag van een organisatie hebben onze leerlingen een rode auto gemaakt voor de jaarmarkt.
Onderaan de tafels vervolgde de trein zijn reisroute op een groen grastapijt: een grote locomotief uit karton met een hele rits wagonnetjes achter zich kwam tevoorschijn. Uit de locomotief kwam een grote rookpluim van papier.

Rond onze blikvangers waren allemaal aparte tafels met stoelen opgesteld om gezellig plaats te nemen. Er was ook een tafel met tekenpapier en materiaal voorzien voor de kinderen.
De lange rij tafels achteraan was een uitstekend decor om een selectie schetsboekjes, schilderijen, maskers, bustes uit crêpepapier, fotokaders, juwelen en een serie grafische werkjes mooi te kunnen etaleren en op te hangen. Een kleurrijke vlaggenlijn bovenaan mocht zeker niet ontbreken. Verder was er ook een foto-album voorzien.

Langs de balken aan de zijkant hadden wij een reeks tekeningen aan waslijnen gehangen, gesorteerd per thema en/of techniek.
Achteraan in de hoek van het lokaal, vlak naast de deuropening, werden er doorlopend twee animaties vertoond. Deze zijn overigens te zien in een apart verslag op deze blog.

Al deze opdrachten werden gerealiseerd tijdens 18 lessen van telkens 2 lesuren gedurende het afgelopen schooljaar. Een aantal werkstukken zoals de paasstukjes, kerstkransen,... zijn niet getoond, omdat de leerlingen deze toen mee naar huis mochten nemen. ...Of ze werden ontleend door de gemeente voor een expositie.
Er was natuurlijk ook de gelegenheid voor het nuttigen van een drankje en een hapje.

Door tijdsgebrek hadden mijn collega en ik geen deftige speech kunnen voorbereiden. Ik had zelf enkel een spiekbriefje met sleutelwoorden bij de hand. Mijn gedeelte van de speech was dan ook volledig geïmproviseerd. Zoiets doe ik eigenlijk ook liefst zo spontaan mogelijk, met een snuifje humor op tijd en stond.
De schepen van cultuur rondde de speech af. Mijn collega en ik mochten tot slot een applaus in ontvangst nemen van het publiek, en dit op vraag van de schepen. Ook de burgemeester van Vorselaar was aanwezig. De schepen had ik al eens eerder ontmoet op een vergadering, maar het was wel de eerste keer dat ik kennismaakte met de burgemeester. En het mag gezegd zijn: beide heren zijn uitermate sympathiek! Zij hielpen ons zelfs bij het ontkurken van de flessen witte wijn (geen van ons beiden heeft daar ervaring mee, ramp oh ramp!) en bij het inschenken van de drank!
Onze cultuurbeleidscoördinator, Sofie, was ook van de partij.

Na deze speech was het tijd voor le moment suprême: de diploma-uitreiking! Het diploma wordt elk jaar ontworpen door Herman, de oprichter en coördinator van de tekenschool. Tot onze grote spijt kon hij zelf niet aanwezig zijn.
Ik en mijn collega deelden afwisselend een diploma uit, en de leerlingen mochten één voor één naar voren komen om hun diploma in ontvangst te komen nemen. Dit werd telkens gevolgd door een luid applaus.

Na het afscheidswoord werd er nog wat nagekaart, van gedachten gewisseld en werden hier en daar nog een paar praktische vragen gesteld. Op het einde mochten de leerlingen hun tekenkaft en werkjes mee naar huis nemen.

Hieronder treft u een uitgekiende impressie van beide activiteiten. Mijn collega Melissa en ik kunnen alleen maar hopen dat onze 30 leerlingen kunnen terugblikken op een fantastisch jaar, en dat ze er wat van opgestoken hebben. Wij hopen hen volgend jaar zéér graag terug te zien!
Zelf hebben wij steeds ons beste beentje voorgezet om onze leerlingen het beste van het beste te kunnen geven, met respect voor de eigenheid van elk kind. Dit alles zonder echter de visie van de school uit het oog te verliezen, en deze luidt: plezier scheppen in het creatief bezig zijn, op maat van de leeftijd van elk kind.

Na een schooljaar hoort natuurlijk ook een deftige evaluatie. Op deze manier kunnen wij als nieuwbakken leerkrachten onze werkpunten grondig aanpakken.

Aan al onze leerlingen wensen wij tot slot nog een prettige vakantie, en hopelijk tot volgend jaar!!

vooravond van de tentoonstelling: de laatste hand

een algemene selectie: drie bustes uit crêpepapier, fotokaders, maskers, reeks schetsboekjes, grafische werkjes, juwelen, schilderijen én een foto-album

kleiwerkjes met als thema 'Onderwaterwereld'

auto uit recyclagemateriaal en de resultaten van onze kleurwedstrijd

spaarvarken strategisch geplaatst in de hoek, op de achtergrond een tafel met tekenmateriaal

waslijnen met selectie tekeningen: krastekeningen over het jaarthema 'Boerderij', vrije tekeningen over gebeurtenissen tijdens de grote vakantie

sfeerbeeld tentoonstelling op zondag 17 juni 2012

sfeerbeeld tentoonstelling

de kaften van de leerlingen met alle werken van het afgelopen schooljaar liggen netjes geordend op de tafels in het lokaaltje ernaast, aan alles is gedacht!

twee van onze leerlingen (één van hen met blitze hoed ;)) aan het werk

sfeerbeeld tentoonstelling

speechtime!, the hardest part

le moment suprême: de uitreiking van de diploma's

twee kameraden wachten vol spanning op de achtergrond...jaarmarkt: onze mascotte het spaarvarken uit papier-maché, buste uit crêpepapier

foto-album, wagentjes uit recyclagemateriaal

selectie kleiwerkjes

houtskooltekeningen met als thema 'Halloween'

ons kraampje op de jaarmarkt

gegeerde kandidaten die allen meedingen naar de hoofdprijs van onze kleurwedstrijd

Geen opmerkingen: