"Ik wil beelden maken die nog niet gezien zijn, en volstrekt mijn eigen stempel drukken als graficus en illustrator."


zondag 23 december 2018

Jaarthema 'Tijd': resultaten semester één

Nooit eerder heb ik zó weinig les gegeven als tijdens de start van dit schooljaar. Dat komt natuurlijk in de eerste plaats door mijn reis naar Zuid-Afrika, Swaziland en Lesotho (*zie zijbalk: 'Zuid-Afrika'), maar ook door het feit dat ik wekenlang geplaagd werd door een hardnekkige bacteriële sinusitis in combinatie met autofonie die dagenlang aansleepte, ...en dat alles vlak voor mijn afreis! Gelukkig is alles, dankzij een 'noodgedwongen' strenge antibioticakuur, nog op het nippertje goed gekomen.

Sinds dit jaar zijn we met drie leerkrachten aan de slag, aangezien onze tekenschool sinds september 2018 officieel een kinderatelier is geworden van de academie voor Beeldende Kunst van Herentals.
Tot overmaat was ook onze collega, juf. Ann, enkele weken 'out'. Het was een beetje 'wissel van de wacht'. EN als klap op de vuurpijl sneuvelde één van de lessen die ik moest geven door een onverklaarbaar, doch vals, brandalarm. Kortom, het geluk staat niet echt aan de zijde van ons team. Gelukkig konden we rekenen op juf. Tineke, die heel wat lessen voor haar rekening heeft genomen... waarvoor dank! Ik hoop van harte dat we in januari met een schone lei kunnen starten.
Komt daar nog bij dat er een fotoalbum zoek is geraakt, en dat moge een 'rariteit' zijn aangezien ik altijd alles netjes archiveer. Het zei zo...

Dit schooljaar werken we met onze Picasso's en Pollocks rond het thema TIJD. Volgend semester staan er heel wat evenementen op het programma. Zo zal onze tekenschool voor het eerst ook deelnemen aan Kinderen op het kasteel, een soort openluchttentoonstelling die jaarlijks plaats vindt in kasteel Le Paige in Herentals. Naar traditie zullen we er ook bij zijn tijdens het WAKweekend in april. Het beloven dus nog enkele drukke maanden te worden!

De Spaanse schilder Salvador Dali is onder andere al aan bod gekomen en de kinderen hebben stenen beschilderd. Gedurende de lessen die ik toch mee begeleid of gegeven heb, hebben de kinderen met bister en pen tekeningen van uitvindingen gemaakt, in het spoor van Leonardo Da Vinci (*foto's ontbreken), hebben ze een zelfportret gemaakt met sepia (zoals de vergeelde foto's er vroeger uitzagen) en hebben ze iets gemaakt voor de jaarlijkse ornamentenwandeling te Vorselaar: een feestelijke tafel vol silhouetten.

Juf. nele wenst jullie fijne feestdagen en tot volgend jaar!

deelname aan de 'Ornamentenwandeling' van de gemeente Vorselaarfeestelijke tafel vol silhouetten, gemaakt door de Pollocks en te zien aan de ramen (= straatkant) van gemeenteschool 'de Knipoog' gedurende de eindejaarsperiode, detail

terug in de tijd: een zelfportret maken in sepia, geen gemakkelijke klus voor onze Picasso's!

terug in de tijd: een zelfportret maken in sepia, geen gemakkelijke klus voor onze Picasso's!

terug in de tijd: een zelfportret maken in sepia, geen gemakkelijke klus voor onze Picasso's!

tijdens de feestdagen mag een gevarieerde gedekte tafel zeker niet ontbreken, en onze Pollocks zorgen voor al dat lekkers, tevens een goede les in verhoudingen inschatten, restvormen herkennen en bladschikking

onze Pollocks aan het werk: eerst wordt de tekening in grote lijnen uitgezet, goed nadenken is de boodschap DUS fouten maken is verplicht (en worden ook gemaakt, waarvoor dank)!!

onze Pollocks aan het werk: aandacht voor een correcte penseelbeheersing



eindresultaat van onze feesttafel + bespreking, detail

Geen opmerkingen: