"Ik wil beelden maken die nog niet gezien zijn, en volstrekt mijn eigen stempel drukken als graficus en illustrator."

zondag 31 juli 2016

gastblogger Tineke Van Hemeldonck: 'Mon Bo-voyage'

Ter gelegenheid van mijn 30ste verjaardag introduceer ik op mijn blog een nieuwe, maandelijkse rubriek. Doorheen de jaren heb ik immers de eer gehad te mogen kennismaken met allerlei (al dan niet gekende) interessante persoonlijkheden die mijn leven danig hebben verrijkt met hun opvattingen: boeiende kunstenaars en schrijvers in allerlei mogelijke disciplines. Ik kwam aldus op het idee om hen uit te nodigen een gastblog voor mij te schrijven. Het zijn tenslotte allemaal mensen die ik bewonder, en op deze manier kan u ook met hen kennismaken. Een aantal van hen zijn ondertussen vrienden geworden voor het leven.

Dit keer is het de beurt aan illustrator en grafisch ontwerper Tineke Van Hemeldonck voor de maand augustus, tevens een dorpsgenote die momenteel met haar bekende varkentje Bo (een prentenboekenreeks in samenwerking met de fantastische dichter en auteur Geert De Kockere (= de Kempen is een kweekvijver vol talent!) die sneller rake gedichten uit zijn pen tovert dan hij zijn eigen schaduw kan toedichten) hoge toppen scheert tot zelfs in Amerika toe!

Hoe heb ik Tineke enkele jaren geleden leren kennen? Welnu, héél banaal aan de kassa van de plaatselijke dorpswinkel. Dit in combinatie met mijn opmerkzaamheid, én mijn nieuwsgierigheid die toen de bovenhand nam. Iemand die vlak voor jou aan de kassa staat met niets anders dan een hele hoop potloden, dat kom je immers niet elke dag tegen. Daar wilde ik dus het fijne van weten, en zo geschiede... We raakten kort aan de praat en wisselden kaartjes uit. Bleek dat zij prentenboeken maakte, maar daarnaast maakt ze ook prachtige logo's en drukwerk.

Ik roem haar vooral om haar 'klare' lijn. Weinig illustratoren hebben de gave om met enkele rake lijnen een figuur te schetsen, maar Tineke hoort bij dat selecte groepje. Haar werk heeft ook iets poëtisch door de zachte kleuren en de ambachtelijke druktechnieken die ze combineert.
Intussen staat ze altijd klaar als stand-in voor de tekenschool waar ik lesgeef, mochten ikzelf of mijn collega Naomi eens een keertje belet zijn.

Tineke houdt zich ook bezig met bijvoorbeeld pyrografie (= een techniek waarbij lijnen in het hout worden gebrand), en ze verkoopt onder andere broodplankjes op naam en handgemaakte stempels. Kortom: een tof, origineel geschenk voor een speciale gelegenheid. Ook op marktjes kan je haar dus geregeld vinden.

Werk van Tineke kan je vinden op:

haar website: http://www.tinekevanhemeldonck.com
haar Facebookpagina (met de laatste nieuwtjes!):
http://www.facebook.com/VanHemeldonckTineke

Blij dat ik haar heb leren kennen, en ik laat haar graag aan het woord:

 
Mon Bo-voyage

 
Biografie

Ik werd geboren op 16 april 1985 in Merksem en ben opgegroeid in Lille, een dorpje in de Kempen. In 2010 werd ik zelfstandig illustrator en grafisch ontwerper in bijberoep, naast mijn job in loondienst als grafisch ontwerper. In 2011 verscheen bij Manteau mijn eerste prentenboek, samen met auteurs Geert De Kockere en An Dom: 'Vuur en vlam', een kinderboek over kanker dat ondertussen al een tweede druk kende.
Eveneens samen met Geert creëerde ik voor de imprint 'Oogappel' van WPG Uitgevers de prentenboekenreeks Bo, over een klein ondeugend varkentje met een hart van koekebrood. In 2012 verschenen de eerste twee prentenboeken uit de reeks: 'Bo kan alles' en 'Bo is nooit bang'. In 2013 verscheen er een derde boek in de reeks: 'Bo is niet verliefd', en later op het jaar een vertelboekje van Bo: ‘Bo en het bos’. In 2014 verscheen er een vierde prentenboek in de reeks: ‘Bo is geen varken’.

Zo was mijn start gemaakt en volgden er nog andere boeken en projecten... In 2014 kwam er ook een musical voor kinderen uit, die aansloot op het boek ‘Bo is geen varken’. Deze musical werd verzorgd door MUZIX en trok langs tal van Vlaamse scholen.
Samen met Geert De Kockere trok ik doorheen heel Vlaanderen met twee voorstellingen over/rond Varkentje Bo: de Bo-Carrousel en de Bo-Vertelstoel. Tijdens die voorstellingen schilderde en tekende ik live met de kinderen.
Verder geef ik ook workshops in verschillende tekenscholen en academies. Ik neem actief deel aan verschillende evenementen zoals 'The Big Draw', 'Kinderboekendag',...

Naast het illustreren van kinderboeken, gedichtenbundels, geboortekaartjes, enz... maak ik ook handgesneden stempels én ben ik nog steeds actief als grafisch ontwerper.


Over mijn tekenstijl en inspiratie

Bij het uitkomen van mijn eerste boekje stond mijn tekenstijl nog niet vast, voor zover die vast kan staan. ;) Ik ging van het ene naar het andere, zoekend naar mezelf. Soms gebruikte ik veel de collagetechniek, andere keren ging ik dan weer meer de grafische en mixed media- toer op. Uiteindelijk is het doorgaans een beetje een mengelmoes van die twee zaken geworden.

Ik hou erg veel van druktechnieken, stempels en werk graag in lagen. Vaak uit zich dit in een meer suggestieve stijl, met of zonder een fragiele lijn. Ik werk heel vaak met inktrolletjes uit de vrije grafiek en maak zo eerst een ondergrond of achtergrond om vervolgens een illustratie op te zetten. Meestal zit de illustratie ook in mijn hoofd en probeer ik dat beeld weer te geven door er gewoon meteen aan te beginnen.
Een illustratie van te voren tekenen is niet zo mijn ding. Soms teken ik ze wel uit in grote lijnen, maar liever niet tot in de details. Ik hou van het toeval en de expressie van het moment.

Wat inspiratie betreft kan alles mij inspireren, de zotste of stomste dingen eerst. Al geef ik graag toe dat het niet altijd even gemakkelijk is om inspiratie te blijven vinden. Soms komt het vanzelf, maar ik kan ook vaak vloeken op mezelf als ik geen inspiratie heb.
De zoektocht naar inspiratie en originaliteit is iets wat blijft, maar niet altijd even simpel is om te vinden. Vaak trek ik me even terug in de natuur en soms komt dan de inspiratie weer vanzelf. Als ik één tip kan geven: blijven kijken met de verwondering van een kind!
Als je mij zou vragen of ik mij laat inspireren door bepaalde personen of illustratoren, dan kan ik daar moeilijk een antwoord op geven. Ik heb zeker een aantal favoriete kunstenaars en illustratoren wiens werk ik enorm bewonder, maar ik kan niet zeggen dat dit invloed heeft op mijn werk. Je neemt het natuurlijk wel mee en misschien dat je er vroeg of laat wel iets mee doet, al dan niet bewust. Wat is uiteindelijk originaliteit? Vaak is iets origineel voor de ene, maar vanzelfsprekend voor de andere.
Iedereen weet vast wat we ermee bedoelen, maar het komt erop neer dat we ideeën putten uit dingen die we ooit zagen of ervaren hebben en deze vertalen in ons eigen werk.


illustratie uit de Bo-reeks: 'Bo is geen varken', Tineke combineert vaak ruwe verfstrepen met fragiele, maar rake lijnen

illustratie uit de Bo-reeks: 'Bo is geen varken'

illustratie uit de Bo-reeks: 'Bo is niet verliefd'

illustratie uit de Bo-reeks: 'Bo kan alles'

illustratie: 'Lili en Nio', in deze illustratie vallen de lagen sterk op

illustratie: 'Otto acrobaat'

illustratie uit 'Vuur en vlam', een prentenboek over kanker

illustratie uit 'Vuur en vlam', een prentenboek over kanker

Geen opmerkingen: