"Ik wil beelden maken die nog niet gezien zijn, en volstrekt mijn eigen stempel drukken als graficus en illustrator."

maandag 27 juni 2016

Van contrasten naar cijfers en letters

De muren van onze tekenschool beginnen stilaan uit hun voegen te barsten. Letterlijk én figuurlijk, want er vinden serieuze onderhoudswerken plaats en dus moeten we tijdelijk alles verhuizen.
Jaarlijks wordt er een grote schoonmaak gehouden. Oude werkjes maken plaats voor nieuwe werkjes. Oude leerlingen maken plaats voor nieuwe leerlingen, al zijn we met 16 definitieve aanvragen voor een herinschrijving al zo goed als zeker van een mooie start van het nieuwe schooljaar... en dat is fijn en geruststellend om te vernemen. Daarnaast zitten er nog een heleboel nieuwe aanvragen in de pijplijn, oud-leerlingen die graag zouden terugkomen, en drie afgestudeerde leerlingen die maar  al te graag zouden willen dat we een middelbare graad zouden opstarten. MAAR daar is geld, ruimte en tijd voor nodig. Drie zaken die niet meteen voor de hand liggen.
Stilaan ga ik mijn droom concreet maken: de opstart van mijn eigen creatieve workshops, weliswaar op zéér bescheiden niveau (je bent Belg, of je bent het niet :)). Tot zo lang ben ik intussen zoet met mijn 35 leerlingen van de tekenschool in Vorselaar.

Dit jaar hebben wij gewerkt rond het thema 'Contrasten'. Een belangrijk onderdeel hiervan was ons groepsproject 'Tekenschool Airlines'. Hierrond hebben we verschillende deelopdrachten georganiseerd: gekleurde mannetjes uit ijzerdraad (= parachutisten), een eigen logo ontwerpen en hiervan een stempel maken die afgedrukt werd op stof (= parachutes), een vliegtuig maken uit karton en verder decoreren.
Deze opdracht kaderde binnen het contrast 'hoog-laag', namelijk in contrast met een uitgestrekt bomenlandschap van ecoline.
Een andere opdracht was stap voor stap leren tekenen: een collage van twee verschillende bouwstijlen.
Verder hebben we onder andere ook modepoppen aangekleed en geschilderd op doek. Wij hebben schaaltjes gemaakt uit klei. Deze schaaltjes zijn gebakken, geglazuurd en verder afgewerkt met gouden en zilveren acrylverf.
Voor het thema 'Carnaval' hebben we clowns getekend met pastelkrijt op gekleurd papier (= complementaire kleuren). We zijn dit schooljaar op uitstap geweest naar de WAK-tentoonstelling én hebben zelfs een schat gevonden. We hebben meer dan ooit ingezet op samenwerking en diversiteit, want het is zó belangrijk om kinderen van jongsaf in contact te brengen met zoveel mogelijk kunstvormen. Elk jaar slagen we daar beter en beter in.
Zoals elk jaar heb ik voor u een aantal foto's geselecteerd van de afgelopen eindejaarstentoonstelling/proclamatie. Dit geeft géén compleet beeld, maar het dekt WEL de lading.

Op onze Facebookpagina 'Tekenschool Vorselaar' zijn we vanaf dit schooljaar gestart met video's die we genomen hebben in de lessen, soms zelfs in het heetst van de strijd. Dit om een nóg completer beeld te geven van onze werking.
Als wij vernemen van ouders dat er kinderen sparen om zelf een modepop te kopen, of dat ze een bepaalde techniek en/of opdracht hebben onthouden en thuis toepassen, dan zijn wij grotendeels geslaagd in onze missie. Want daar draait alles om: een kind leert aanvoelen waar hij of zij zich het beste bij voelt en gaat hiermee zelfstandig aan de slag.

Van elke leerling waren er uiteraard werkjes te zien, en die werden gerealiseerd gedurende 19 lessen van telkens 2 lesuren. Het hoogtepunt was uiteraard de uitreiking van de diploma's, dat dit jaar gemaakt werd door mijn collega Naomi Mertens.

Speciale dank gaat uit naar de Cultuurraad, het gemeentebestuur MAAR natuurlijk in de eerste plaats naar onze leerlingen en ouders. Dit jaar was bijzonder voor mij, omdat ik vijf jaar lesgeef in de tekenschool, maar ook omdat ik twee leerlingen vijf jaar lang heb mogen begeleiden. Dat kon ik uiteraard niet onopgemerkt voorbij laten gaan, en zij krijgen van mijn een daguitstap cadeau als beloning voor al hun vertrouwen en enthousiasme. Uiteraard zal ik hier verslag van uitbrengen op mijn blog. :)

Wij hopen verder onze leerlingen volgend schooljaar weer massaal te mogen verwelkomen. Samen zullen wij werken rond het jaarthema 'Cijfers en letters'

Bent u zelf geïnteresseerd? Alle leerlingen van zes t.e.m. twaalf jaar zijn welkom in onze tekenschool. Hiervoor kan u best een kijkje nemen op onze Facebookpagina, alwaar u alle informatie vindt die u nodig hebt. Wees er héél snel bij, want ondertussen zitten we ook nog met een kleine wachtlijst! De eerste les is sowieso een proefles.

Aan al onze leerlingen een prettige vakantie gewenst van juf. nele!

schetsboekjes naar aanleiding van ons bezoek aan de WAK-tentoonstelling

groepsproject: 'Tekenschool Airlines' (komt aan boord, komt aan boord!)

parachutisten + ladder gemaakt van potloden


een dalende parachutist, gekleurde mannetjes = iedereen is anders

uiteraard mocht ons eigen logo niet ontbreken op het vliegtuig!!

opdracht knutselen: auto's die langs een uitgestrekt bomenlandschap rijden

schilderijen op doek, grote tekeningen, bomenlandschap, boekjes,...

opdracht: schilderen op doek - stuk speelgoed of portret à la Picasso, diverse formaten

kennismakingsopdracht 'vakantie' - reiskoffers mét bodem én handvat (de voorwerpen zijn in de koffers te vinden)

....of soms ook op de bodem langs de buitenkant

modeopdracht: bustes aankleden, verschillende thema's per groepje

geglazuurde schaaltjes (detail), afgewerkt met gouden en zilveren acrylverf

schaaltjes gemaakt uit klei

schaaltjes: bovenaanzicht

ontwerpopdracht: logo maken (deel één), en uitwerken in een stempel (deel twee)

ontwerpopdracht: 'Maak een eigen logo'

tekenopdracht (9+): waarnemingstekenen naar model, met attributen en maskers

grafische opdracht: 'monotypes maken' dmv plexiplaat en zwarte drukinkt, 
grafiekkoffer 'Kunstwerkt'

tekenopdracht: stap voor stap tekenen, olifanten (6+)

tekenopdracht: stap voor stap tekenen, collages bouwstijlen (9+)


tekenopdracht 'Carnaval', oefening complementaire kleuren - clowns met pastelkrijt op gekleurd papier, afgewerkt met strik en hoedje van confetti

enkele sfeerbeelden, gemaakt tijdens de proclamatie: fotograaf van dienst: Leo Willems
VIJF jaar juf. nele = VIJF jaar lesgeven aan Stien en Eva, dat verdient een beloning!

proficiat aan allen...


gelijk oversteken

onze klasfoto kleurt Vlaams

ik maakte mooie fotocollages als herinnering voor mijn leerlingen Stien en Eva, bovendien nog plaats over voor de foto van dit schooljaar

...en tot volgend jaar, Eva!

Geen opmerkingen: