"Ik wil beelden maken die nog niet gezien zijn, en volstrekt mijn eigen stempel drukken als graficus en illustrator."

zaterdag 9 april 2016

Voorlezen in de bibliotheek

Ik wilde altijd al graag voorlezen, tot ik per toeval een foldertje vond in de plaatselijke bibliotheek met het opschrift: 'Voorlezers gezocht'. 'Aha!, dacht ik, dat is iets voor mij!'
Door te informeren bij vtbKultuur, een organisatie die o.a. de leescultuur in Vlaanderen promoot, kreeg ik alle nodige informatie.

Tijdens het voorlezen worden alle kinderen aangemoedigd om ons te komen vervoegen. De voorleesboot meert traditiegetrouw elke eerste en laatste zaterdagvoormiddag van de maand aan, maar op die momenten ben ik steevast te vinden in het grafiekatelier van de academie. Dit weerhield mij er niet van om mij op te geven als 'occasioneel voorlezer'. Dit wil zeggen dat ik een vijf- tot zestal keren per jaar kan voorlezen, maar dat deert mij niet.
Ik vind het erg leuk om door mijn eigen boekenkast te struinen, en enkele geschikte boeken uit te kiezen. Bovendien zijn er nog enkele mogelijkheden op dit terrein, dus ik vervul mijn vrijwilligerstaak met enorm veel plezier.
Ik heb een voorliefde voor experimentele boeken, of boeken waar je veel mee kan 'doen' en ontdekken. Al zijn korte, klassieke voorleesverhalen (zoals bijvoorbeeld 'Van uit tot mol' van auteur Geert De Cockere en mijn oude studiegenote Loes Verhaert), erg aan te bevelen.
Hier zie je mij voorlezen uit 'De 6de dag', een prentenboek van Tom Schamp. De prenten zijn hier een essentieel onderdeel.
Ik hou ervan de kinderen te betrekken en hen vragen te stellen of zelf te laten stellen, dat brengt een levendige dialoog op gang. Ik laat hen dingen aanwijzen. Ook poëzie schuw ik niet, ...en volgende keer zal ik mijn zelf geschreven en geïllustreerde boekjes meebrengen. Beloofd!

http://www.vtbkultuur.be/


Geen opmerkingen: