"Ik wil beelden maken die nog niet gezien zijn, en volstrekt mijn eigen stempel drukken als graficus en illustrator."

zaterdag 30 april 2016

gastblogger Ilke Callens - illustrator

Ter gelegenheid van mijn 30ste verjaardag introduceer ik op mijn blog een nieuwe, maandelijkse rubriek. Doorheen de jaren heb ik immers de eer gehad te mogen kennismaken met allerlei (al dan niet gekende) interessante persoonlijkheden die mijn leven danig hebben verrijkt met hun opvattingen: boeiende kunstenaars en schrijvers in allerlei mogelijke disciplines. Ik kwam aldus op het idee om hen uit te nodigen een gastblog voor mij te schrijven. Het zijn tenslotte allemaal mensen die ik bewonder, en op deze manier kan u ook met hen kennismaken. Een aantal van hen zijn ondertussen vrienden geworden voor het leven.

Voor de maand mei zet ik een kamer 'te huur' voor illustrator Ilke Callens. Net als ikzelf doorliep Ilke haar hogere opleiding aan Sint Lucas te Antwerpen, nog wel krak dezelfde jaren (jaja, geboortejaar 1986 was een gouden jaar op heel wat vlakken! ;)). Er staat verder nog één begeerde persoon op mijn lijstje van die school, naast een resem namen met heel uiteenlopende disciplines en leeftijden. We shall see...

Van alle creatievelingen noem ik Ilke weleens de koningin van de geboortekaartjes. Zelf ben ik ook in het bezit van zo'n kaartje, namelijk van haar zoon.
Zoals ze hieronder zelf aangeeft, beschikt ze inmiddels over een ruime collectie. Elk thema zet ze probleemloos naar haar hand.
Wat vooral enorm opvalt, is dat ze reeds beschikt over een eigen, specifieke stijl. Deze is als het ware de 'handtekening' van héél haar oeuvre geworden. Toch schuwt ze het experiment niet.
Wat mij ook aanspreekt is de sprookjesachtige, feeërieke setting die ze telkens weer weet op te roepen met haar creaties. Niet alleen vanwege het dromerige kleurenpalet... (*Tip: een poster van haar in huis halen voor de kids is een echte aanrader!)

...Misschien kreeg ze daarom een eervolle vermelding voor de wedstrijd 'Art Award' (lees het verslag op haar blog: https://ilkecallens.wordpress.com/2011/01/31/uitslag-art-award-2011/) ? Zou best wel eens kunnen...

En, beste boekenmakers, zij is me dunkt zeker wel in staat om op deskundige wijze een prachtig prentenboek tot stand te brengen!

Ik dank Ilke voor het fijne 'W'-verslag, en nu is het woord aan haar. U vindt haar vast terug op de vele, gezellige marktjes die ons landje rijk is.
Wie ben ik?

Ik ben Ilke, net 30 jaar geworden. Getrouwd, mama van twee schattige (maar toch ook wel vermoeiende) kids, leerkracht plastische opvoeding en expressie én creatieveling.
Ze zeggen altijd dat je op een rond getal eventjes bekijkt wat je hebt bereikt  in het leven. Toegegeven, als ik het zo hierboven zie staan lijkt het lang niet zo slecht. En er wordt overal nog hard aan gewerkt.

Want tussen alle dagelijkse chaos door, probeer ik ook nog eens mezelf regelmatig opnieuw uit te vinden. Gelukkig geeft al die chaos blijkbaar niet, want onderzoek zou hebben aangetoond dat chaotische mensen creatieve mensen zijn. Fijn dat ik me daar al geen zorgen over moet maken! 


Waarom teken ik?

Eigenlijk is alles begonnen met graag lezen, en boeken zijn vaak versierd met leuke prenten of aantrekkelijke covers. Ik kies vaak boeken door alleen maar naar de cover te kijken. Pas als ik deze leuk of intrigerend vind, ga ik kijken naar het verhaal. 
Het liefst van alles lees ik jeugdboeken, omdat hier vaak op de meest originele manier wordt omgesprongen met illustratie. En, onder ons gezegd, ook gewoon omdat zelfs op mijn dertigste het kind in mij nog altijd sterk aanwezig is. Geen enkel boek laat mij zo heerlijk wegdromen als een kinderboek of een mooie jeugdroman. En ja, ik kijk ook gewoon graag naar de prentjes…

Het was door deze fascinatie dat ik ervoor gekozen heb om een opleiding tot illustrator te volgen aan Sint-Lucas te Antwerpen. En hoewel deze opleiding op zich niet altijd beantwoordde aan mijn verwachtingen, heeft het mij wel geholpen om mijn doel te bereiken. Kinderboeken heb ik (nog) niet mogen illustreren, maar gelukkig zijn er andere projecten waar ik mijn creatieve geest wel de vrije loop kan laten. 

 
Wat teken ik?

Na een paar jaren in het vak heb ik al vanalles geïllustreerd. Geboortekaartjes zijn waarschijnlijk wel mijn voornaamste bezigheid. Elk kaartje dat ik maak draagt de belofte dat het uniek is en de stijl is helemaal anders dan de meeste geboortekaartjes die tegenwoordig circuleren. Ik probeer originaliteit te creëren door verrassende thema’s, door mijn tekenstijl en door regelmatig nieuwe technieken uit te proberen. Mijn zoontje had een draken-en-ridders thema op zijn kaartje, en dat heb ik nadien vaak moeten herhalen. Om de één of andere reden sloeg het geweldig aan bij iedereen. 
Voor mijn dochtertje heb ik een cowboythema gekozen. Ik wou iets stoers en iets dat je nergens anders ziet. Hoewel veel mensen het kaartje geweldig vonden, heb ik tot nu toe nog niemand gehad die ook een cowboykaart wilde. Misschien vinden velen het toch net iets te gewaagd voor een meisje?

De meeste ouders weten wel wat ze graag willen en ik probeer zo goed mogelijk aan te sluiten bij hun wensen. Ondertussen is het al een grote verzameling kaartjes geworden!

Tegenwoordig schuim ik ook marktjes voor creatievelingen af met een kraampje met verschillende lijnen van kaarten. Ik heb een dierenreeks voor verjaardagen, kaartjes met een algemeen thema (succes, proficiat, …), seizoensgebonden kaartjes (de kerstkaarten deden het erg goed vorig jaar :)) en een reeks neutrale kaartjes die voor allerlei zaken gebruikt kunnen worden. Verder probeer ik ook leuke posters te maken, zoals leesposters die kinderen moeten aanmoedigen om weg te dromen in een boek.resultaat geboortekaartje 'Cesar'

resultaat geboortekaartje 'Elisabeth'

En wat nu?


Heruitvinden is mijn motto. Als ik een kaartje bijna af heb, zit ik vaak al met mijn hoofd bij het volgende. Hoewel mijn tekenstijl vrij constant is, hou ik ervan om nieuwe technieken uit te proberen. Linosnedes, schilderen, potlood, krijt,... ik klieder er vrolijk op los. Creativiteit is een proces, geen eindproduct. En het is vooral eens goed zot doen en tegelijk heerlijk wegdromen.

 kerstkaartillustratie voor het tijdschrift BoekieBoekie (= gekleurde linosnede), hiermee sleepte Ilke in 2011 een eervolle vermelding in de wacht voor de wedstrijd 'Art Award'

 
contactgegevens van Ilke:

GSM: 0494/77.85.53Geen opmerkingen: