"Ik wil beelden maken die nog niet gezien zijn, en volstrekt mijn eigen stempel drukken als graficus en illustrator."

zondag 6 juli 2014

Eerste jaar Vrije Grafiek

In september vorig jaar ben ik de avondopleiding 'Vrije Grafiek' gestart aan de Academie voor Schone Kunsten te Turnhout.
Het is een weekendcursus die loopt over vijf studiejaren, waarvan vijf jaar Hogere Graad, eventueel aangevuld met twee Specialisatiejaren.

Tijdens het eerste jaar wordt er vooral gefocust op het introduceren en aanleren van de basistechnieken van de drukkunst, waarmee in de latere jaren nog verder geëxperimenteerd kan worden.
Dit jaar kwamen vooral de hoogdruktechieken aan bod, zoals linosnede en houtsnede.

In het eerste jaar wordt er uitsluitend gewerkt met zwart-wit en grijstonen, telkens rond een welomschreven klassieke opdracht of thema zoals portret, landschap of stilleven.
In de lessenreeks wordt ongeveer vier keer per jaar modeltekenen geïntegreerd, wat dan via enkele grafische toepassingen (zoals bijvoorbeeld monotype) wordt opgelost.

Dit jaar was er ook een workshop fotopolymeren, gegeven door gastdocent Marnix Everaert. Fotopolymeren is een fotografisch diepdrukprocedé.
Verder was er ook een samenwerking binnen de academie met het atelier Keramiek, waarin wij twee bedrukte zuilen van klei gemaakt hebben.
Op het einde van het schooljaar was er een grote eindejaarstentoonstelling in Cultuurcentrum De Warande. Hieraan namen alle klassen van de academie deel.

Diepdruk kwam helaas dit jaar voor mij nog niet aan de orde, daar ik door werkomstandigheden enorm veel lessen heb moeten missen. Toch ben ik trots op mijn werken, die ik bovendien tijdig heb afgewerkt.
Het meest tevreden ben ik over de laatste opdracht, mijn Japanse houtsnede 'Wieza', die ik uitgevoerd heb in maar liefst acht grijstonen
(I know, nogal ambitieus voor een eerste confrontatie met dit medium, maar wie niet waagt niet wint ;)).

Ik heb dit jaar op technisch gebied heel wat nuttige zaken bijgeleerd, en hoop voor de toekomt stilaan mijn eigen unieke oeuvre uit te bouwen binnen de boeiende wereld van de prentkunst. Dit is dé creatieve discipline bij uitstek waarmee ik mij wens uit te drukken en waarin ik mij op langere termijn graag wens te onderscheiden en profileren naar wedstrijden toe. Ook de opdrachten blijven al niet uit... Goed bezig dus!

een mooie selectie van mijn grafische werken; twee linoleumsnedes, twee houtsnedes, model (monotype)

'Wieza', houtsnede 'portret', gedrukt op Japans papier, acht grijstonen, gesneden uit één houtblok, een oplage van vier originele exemplaren, afmetingen 'beeld': 29,6 x 42 cm
het eindresultaat naast de oorspronkelijke foto, een bidprentje

model: monotype (A4- formaat)


model: monotype (A4- formaat)

houtsnede 'landschap', vier grijstonen, gedrukt op Japans papier, een oplage van acht originele exemplaren, afmetingen 'beeld': 21 x 29,6 cm

linosnede zwart-wit, thema 'stilleven', A4- formaat

linosnede zwart-wit, 'Koptelefoon', A4- formaat

beeld eindejaarstentoonstelling

beeld eindejaarstentoonstelling

samenwerkingsproject Grafiek en Keramiek: bedrukte zuilen


mijn eigenste creatie van een zuil :)

Geen opmerkingen: