"Ik wil beelden maken die nog niet gezien zijn, en volstrekt mijn eigen stempel drukken als graficus en illustrator."

maandag 24 juni 2013

Plechtige proclamatie en eindejaarstentoonstelling tekenschool Vorselaar

Het tweede jaar op rij geef ik met veel enthousiasme les aan de tekenschool in Vorselaar. Het schooljaar is weer voorbij gevlogen, en dus werd het tijd om een balans op te maken. Dit alles in de vorm van een fraaie eindejaarstentoonstelling, gevolgd door een plechtige proclamatie waar elke leerling zijn of haar diploma in ontvangst mocht nemen. Verder was er de gelegenheid om gezellig bij te praten met een hapje en een drankje.

De tentoonstelling werd een week vroeger voorafgegaan door een promotiecampagne op de jaarlijkse jaarmarkt in het centrum van Vorselaar. Daar kregen mijn collega Melissa Geerts en ik de kans om alle voorbijgangers te bestoken met onze nieuwe en aantrekkelijke flyers. Speciale dank aan enkele vrijwilligers van gemeenteschool De Knipoog, die ons een helpende hand boden en voornamelijk mochten optreden als 'promogirls'.

Ondertussen konden mijn collega en ik de kinderen entertainen in 'ons kraam'. Met onze leerlingen van de tekenschool hadden wij ter voorbereiding enkele kaders van Spullenhulp versierd. Deze hebben wij ter plekke uitgestald, en de kinderen mochten bij ons in de tent tekeningen komen maken om in te lijsten.
Wat ons nog het meeste plezier heeft gedaan, is het feit dat ouders en leerlingen massaal een kijkje zijn komen nemen.
Uiteraard was dit dé gelegenheid om enkele werkjes van onze leerlingen te tonen aan het grote publiek, en om nieuwe kinderen alvast warm te maken om (eventueel in de toekomst) aan te sluiten bij ons tekenschooltje.

Tenslotte was er onze fantastische eindejaarstentoonstelling/proclamatie. Dit evenement vond plaats op zondag 23 juni 2013, zoals steeds in de grote refter van gemeenteschool De Knipoog.
Net zoals vorig jaar was de grote blikvanger onze selectie kleiwerkjes. Hiervoor hebben onze leerlingen zich laten inspireren door de gebouwen van de Spaanse kunstenaar en architect Antoni Gaudi. Speciaal hiervoor hadden wij een zonovergoten landschap gecreëerd, inclusief palmbomen. Op de top van de heuvel bevond zich de burcht. Rondom dit toch wel uitnodigende tafereel stonden alle tafeltjes kriskras verspreid.

Uiteraard was er ruimte voor een gloednieuw fotoalbum, evenals een digitale fotopresentatie (wij hadden ons immers voorgenomen om van bijna elke les foto's te nemen, en belofte maakt schuld!).

Voor elke opdracht maakten wij een selectie van de beste werkjes: dromenvangers, vakantietekeningen, juwelen, schilderijen, schetsboekjes enz... Van elk kind waren er uiteraard werkjes te zien. Al deze werken zijn gerealiseerd tijdens 18 lessen gedurende het schooljaar.

Na ons speechgedeelte was het tijd om de diploma's uit te reiken. Het diploma van dit jaar heb ik volledig zelf ontworpen. Normaal gezien was dit de taak van Herman, de oprichter van het tekenschooltje, maar die is begin dit jaar helaas overleden.
De leerlingen mochten weer één voor één naar voren komen, telkens met een 'big smile' op hun gezicht!
Wij hadden dit jaar drie afgestudeerden in onze klas. Deze leerlingen mogen wij helaas niet meer verwelkomen in onze tekenschool, maar wij wensen hen zeker het allerbeste toe in het middelbaar!

Nadien was het tijd voor een groepsfoto, maar helaas waren wij niet voltallig.
De leerlingen mochten hun tekenkaften en werkjes na afloop mee naar huis nemen.
Onze mascotte, het spaarvarken, bleek uiteindelijk zéér goed gespijsd. De opbrengst bedroeg maar liefst het vierdubbele van vorig jaar, wat maakt dat we -alles samen- een comfortabel budget over hebben om het nieuwe schooljaar royaal te kunnen starten. Hartelijk dank aan alle gulle sponsors!
Maar dat niet alleen, want naast bankbriefjes werden er ook geschreven briefjes gedropt. Dit is uiteraard veel waardevoller, want op deze manier hebben wij feedback verzameld om onze tekenschool nóg beter te maken.

Er werden gedurende deze twee activiteiten enorm veel foto's gemaakt, dus ik heb toch geprobeerd om een soort 'totaalbeeld' te creëren.

Wij hopen van harte dat we onze leerlingen volgend schooljaar opnieuw mogen verwelkomen. Onze bijdrage aan hun ontwikkeling is slechts een speldenkop groot, maar de quiz die wij hen (bij wijze van grote test!) tijdens de laatste les hebben voorgeschoteld -met vragen over alle lessen- bewijst dat zij zéér goed hebben opgelet en daadwerkelijk iets hebben opgestoken over ons totale aanbod.

Een dikke proficiat dus, en een prettige en deugddoende vakantie aan al onze leerlingen!

ons kraam op de jaarmarkt

de kaders, die onze leerlingen van de tekenschool vooraf hadden versierd, dienden om de tekeningen van de aanwezige kinderen in te lijsten


algemeen beeld van de opstelling van onze eindejaarstentoonstelling

lange tafel met héél wat moois

een gloednieuw fotoalbum met foto's van het afgelopen schooljaar

maskers, dromenvangers, schilderijen en juwelen

schetsboekjes met tekeningen, gemaakt tijdens een tentoonstellingsbezoek

maskers rond het thema 'Carnaval'


onze grote blikvanger: de tafel met kleiwerkjes!

onze mascotte, het spaarvarken, kon zijn geluk na afloop niet op. Zijn staart krulde dubbel van tevredenheid!

een opdracht rond primaire en secundaire kleuren

auto's leren tekenen


een oefening op cilinders: kleurrijke kopjes tekenen

hamburgers à volonté: smakelijk!

close-up van een kleiwerkje

sfeerbeelden...

allen van harte welkom in onze tekenschool!

één van onze leerlingen controleert haar kleiwerkje :)

ook mijn ex-collega was van de partij en kreeg een diploma


hoog bezoek aan deze tafel!

natuurlijk was er gelegenheid om te tekenen...


tijd voor een speechken

ook de schepen van Cultuur nam kort het woord

afgestudeerd aan onze tekenschool!

sommige leerlingen poseren gewillig voor de lens van onze fotograaf


...en we zijn er doorgeraakteen groepsfoto mocht zeker niet ontbreken!

2 opmerkingen:

Keanne•artist zei

<3 mooi Nele <3

Nele Van de Velde zei

Dankjewel voor je fijne reactie, Keanne !!