"Ik wil beelden maken die nog niet gezien zijn, en volstrekt mijn eigen stempel drukken als graficus en illustrator."

vrijdag 12 oktober 2012

Vers Geweld

Onlangs kreeg ik een leuke uitnodiging in mijn mailbox over een bijzonder project: 'Vers Geweld'. Dit evenement wordt gezamenlijk georganiseerd door Jeugd en Poëzie en AmuseeVous, en vindt telkens één donderdagavond plaats in drie verschillende grootsteden: Antwerpen, Leuven en Gent.
Het concept gaat zo: drie dichters schrijven situatiegedichten in een plaatselijk café en dragen hun creaties voor aan de omstaanders, terwijl twee beeldend kunstenaars tegelijkertijd de sfeer van deze gedichten proberen te vangen in (v)luchtige tekeningen.
Kortom; een centrale plek waar taal en beeld elkaar ontmoeten, omarmen, afstoten of aanvullen.

Op donderdagavond 11 oktober 2012 was het de beurt aan de stad Antwerpen, en ik was blij dat ik er bij kon zijn.
Zo'n ervaring had ik tot op heden nog niet op mijn palmares staan, dus stemde ik maar wat graag toe. Daarnaast heb ik een grote zwak voor poëzie en taal.

Wij verzamelden allemaal in café De Kleine Hedonist. Samen met een andere tekenares, Véronique De Coninck, zette ik mij aan het werk. Tussendoor werden we ook even kort geïnterviewd door enkele studenten journalistiek, en her en der werden camera's bovengehaald om alles op de gevoelige plaat vast te leggen.

Na een uurtje lustig tekenen was het tijd om onze biezen te pakken richting theaterzaal De Studio/Villanella. Daar mochten wij het (ultrakorte) voorprogramma verzorgen van Maarten Inghels.
Er werden een paar gedichten voorgedragen, terwijl wij live mochten tekenen via transparanten en de overheadprojector voor een ruim publiek.

Dit was overigens de eerste keer in mijn leven dat ik via de overheadprojector tekende. Ik vond het zelf een speciale ervaring. In het verleden heb ik diverse keren op een podium gestaan, maar het doet toch wat met een mens als je weer honderd paar ogen op jou voelt gericht. Mijn hand bevroor er warempel even van. Het ging allemaal ontzettend snel voorbij.
Ik heb vooral genoten van het lezen en aanhoren van de gedichten zelf. Het concept bewijst dat je op korte tijd prachtige dingen kunt realiseren. Soms heb je niet veel nodig om tot een goed resultaat te kunnen komen. Uitwisselingen kunnen hierbij verhelderend werken.

Voor achtergrondinformatie, verslagen en foto's van dit evenement kan u (één van) volgende websites consulteren:

http://www.amuseevous.be
http://www.destudio.comde dichters in volle actie

wij werden op onze wenken bediend met al dat materiaal...

very strong!

...even een interview afnemen

...where the magic happens

Geen opmerkingen: