"Ik wil beelden maken die nog niet gezien zijn, en volstrekt mijn eigen stempel drukken als graficus en illustrator."

dinsdag 31 januari 2012

Illustraties nieuwsbrief twee Boekenkaravaan

De tweede nieuwsbrief van de Boekenkaravaan is afgerond, met als opgelegd  thema 'Sprookjes'. Voor deze editie heb ik weer een andere techniek en benaderingswijze gebruikt (een illustrator moet veelzijdig kunnen zijn ;)).
Deze illustraties zijn meer ontstaan vanuit mijn eigen fantasie.

Ik heb twee verschillende technieken gebruikt: droge naald (= paars) gekrast in plastiek, en kartondrukken in donkerblauw en groen. De kleurkeuze dient om de beelden de nodige dramatiek te verlenen. Elke paginabrede illustratie leidt een nieuwe rubriek in.
Extra aandacht heb ik geschonken aan de inhoud. Elke illustratie afzonderlijk vertelt een 'verhaal', maar toch kunnen ze als reeks van vier functioneren.  

'Over boeken en lezen' toont als openingsbeeld een kasteel waar je hier en daar een ridder of prinses tegenkomt. Dit zie je zelf niet -je kan het enkel suggereren-, maar achter de vele raampjes wordt er druk voorgelezen!

In deze uitgave zijn ook een handvol redactionele bijdragen terug te vinden van mijn hand. Eén bijdrage gaat over de Jeugdboekenweek 2012. Dit verslag kunt u consulteren in één van mijn vorige posts.
Bij de rubriek 'Woord en beeld' heb ik gezorgd voor een korte vervolgtekst bij het spannende verhaal 'Toverbrood'.
'Praktijkwerking' bevat een geheel zelf verzonnen compilatie van bekende en minder bekende sprookjes uit België, maar natuurlijk ook uit andere culturen. Een leuke knipoog naar de titel van de rubriek is altijd mooi meegenomen.
 
De laatste prent toont vier prinsen en één koning, en is gebaseerd op het thema/verhaal van het tweejaarlijkse slotfeest van de Boekenkaravaan: de koning doet troonsafstand en is op zoek naar een geschikte vervanger.
En vooral niet te vergeten: onze nieuwsbrief bevat steeds een interview met een bekende illustrator. Hét neusje van de zalm.

illustratie bij rubriek: 'Over boeken en lezen'

illustratie bij rubriek: 'Woord en beeld'

illustratie bij rubriek: 'Praktijkwerking'

illustratie bij rubriek: 'Praktisch'

Geen opmerkingen: