"Ik wil beelden maken die nog niet gezien zijn, en volstrekt mijn eigen stempel drukken als graficus en illustrator."

zondag 28 maart 2010

Kempens ketje packmanned and played Belgium!

Al heel mijn leven lang ben ik een ongelooflijke spelletjesfreak! Van ganzenbord over verstoppertje tot allerlei computergames. Ik sprong dan ook een gat in de lucht toen ik te horen kreeg dat er een interactieve tentoonstelling zou plaatsvinden die over niets anders dan games zou gaan.

De tentoonstelling vond plaats in de kelders van een pand in Kuregem (Anderlecht, Brussel). Ik leerde er onder meer dat het allereerste spelletje, getiteld 'Pong', dateert uit begin de jaren '60. De allereerste echte computerspelletjes speelden zich voornamelijk af in de ruimte, zoals bijvoorbeeld Space Craft (= het shooten en elimineren van marsmannetjes).
Ikzelf heb altijd een grote voorkeur gehad voor adventure games (=denkspelletjes). Final Fantasy is dan ook één van mijn absolute favorieten. Nu kon ik eindelijk te weten komen waarom ik nooit verder geraakte in het Watervallen bassin. Vandaag de dag kan je dat met slechts één muisklik te weten komen.

Uiteraard geen bezoek aan de tentoonstelling zonder even te 'packmannen' met een driekwart maan (bekijk de -onwaarschijnlijk grappige- link Pack-Man in het echt: http://www.zita.be/fun/video/658731_pac-man-in-het-echt.html), of mijn brein nog eens te breken met een paar oefeningen in de afdeling self improvement. Een spelletje Doom (=schietspelletje) kon ik ook wel smaken. Een eigentijdse kaskraker als de Wii was vanzelfsprekend van de partij.

De grootste voldoening was het feit dat ik mijn oude, vertrouwde SNES (=Super Nintendo Entertainment System -jawel meneer ik heb mijn les goed geleerd!) weer in de armen kon sluiten. Het weerzien was hartroerend. Bovendien kon ik mij bewijzen in mijn andere favoriete racegame destijds, Super Mario Kart! Ik speelde het spel alsof het gisteren was, hoewel er inmiddels toch 13 jaren verstreken zijn. Gewonnen was ik helaas niet, ik gleed jammer genoeg uit over een banaan vlak voor de finish. :)

Desalniettemin was het een fantastische uitstap. Hoewel ik er een ganse dag voor had uitgetrokken, kwam ik tijd te kort om alle consoles te kunnen bespelen en alle verschillende facetten van de tentoonstelling te bekijken. Er was zoveel te zien en te beleven! Misschien voor een volgende keer...
De tentoonstelling was goed opgebouwd, en ik ben heel wat nieuwe dingen te weten gekomen. Conclusie: SNES is en blijft ontegensprekelijk de beste (zegt de oude rot in het vak die tijdens haat Lagere schooltijd menig uur aan deze verslavende spelletjes heeft besteed). Om af te sluiten nog een nostalgisch filmpje van een scène uit Super Mario Kart, voor de liefhebbers onder jullie. Wie trouwens nog in het bezit is van een 'werkende' SNES of iemand kent die er één in zijn bezit heeft, mag mij trouwens steeds contacteren!

link: http://www.youtube.com/watch?v=HVi8AiwKn3k

Geen opmerkingen: